itthon Pénzügy 10 vállalat, amely túljutott a válságon

10 vállalat, amely túljutott a válságon

Sok ember számára az ország válsága a remények összeomlásává válik, kétségbeesésre és kétségbeesett új munkahely keresésére készteti őket. De néhány ember és egész vállalat számára a válság varázslatos rúgássá válik, amely előremozdítja őket, és végül jóléthez és gazdagsághoz vezet.

Bemutatjuk Önnek a világszerte elismert 10 vállalat listáját, amelyek válság idején sikeresek.

10. FedEx

2zh2mybxÉrdekes, hogy kezdetben a FedEx vállalat, korábban Federal Express néven, a Federal Reserve System bankjai közötti pénzkészlet mozgásának megszervezésére összpontosított. Ez az ötlet azonban nem vált be.

És akkor jött az 1973-as válság, amikor az olajárak, majd az USA-ban a benzinárak négyszer megemelkedtek. Ilyen körülmények között a hosszú utak drágák voltak, és a hétköznapi amerikaiaknak olyan szolgáltatásra volt szükségük, amely biztosítja a zavartalan és megfizethető áruk házhoz szállítását.

Míg még a Yale Egyetem hallgatója volt, Frederick Smith kidolgozott egy projektet, amelynek értelmében az egyik logisztikai vállalat felelős a rakományért a címzetttől a címzettig, saját repülőgépeivel és furgonjaival szállítva, és saját raktáraiban elhelyezve. Ez az ötlet "lőtt" 1973-ban, amivel Smith a logisztikai szolgáltatások egyik királyává vált, először az Egyesült Államokban, majd külföldön is.

9,3M

h4snwcquEgy napon hentes, ügyvéd, orvos és két vasúti vezető gyűlt össze a korund bányászatára. Így kezdődött az amerikai 3M cég története.

És bár a korunddal nem működött (nem az eredetileg kifejlesztett kőzetben volt), a vállalat a nagy gazdasági világválság előtt még mindig gyártott csiszolóanyagokat. Aztán ezt az irányt felváltotta a 3M világhírnevet hozó termék. Átlátszó szalag.

A világméretű depresszió nyomán az amerikaiak ragasztószalagot használtak fel különféle dolgokhoz, a játékok, bútorok, ablakok és még ruhák javításától kezdve a könyvek kötésének megerősítéséig és a szakadt papír ragasztásáig. Az új termék olyan jól fogyott, hogy 1932-ben a vállalat az irodaszerekre helyezte a hangsúlyt. A 3M találmány piggy bankjában a következők is találhatók: írásvetítő, színes fénymásoló, eldobható légzőkészülékek és a szájüreg 3D szkennelési technológiája.

8. Grundig

n5bgry2fAz igazi sikert a Grundig kisvállalkozás érte el a második világháború után. A németeknek egyszerűen nem volt pénzük új felszerelések vásárlására. A tehetséges vállalkozó, Max Grundig itt kínált honfitársainak szolgáltatást az akkoriban nagy keresletnek örvendő készülékek - rádiók - javításához.

És annak érdekében, hogy megkerülje a rádióvevők gyártásának adóját, elkezdte gyártani a "Heinzelmann" tervezőt (németül lefordítva - brownie), amelyből mindenki önállóan összeállíthatott egy rádiót.

Fokozatosan bővült a Grundig termékpalettája, a cég Európa legnagyobb magnók beszállítójává vált, majd áttért a szórakoztató elektronikára, például a tévékre és a videomagnókra.

És bár a Grundig további története messze van az 50-60-as évek sikereitől, ez a társaság továbbra is azok között marad, amelyek sikeresen felemelkedtek a háború utáni romokból, és sok jó találmányt hagytak maguk után.

7. Wikipédia

bwhitisxA híres online enciklopédia az úgynevezett dot-com buborék alatt jelent meg az interneten, amely 1995-től 2001-ig tartott.Ennek következménye a NASDAQ index összeomlása volt, amelyet az internetes startupokra szánt féktelen marketingkiadások okoztak.

1999-ben Jimmy Wales úgy döntött, hogy egy hatalmas online enciklopédiát hoz létre ingyenes tartalommal, amelyet a rajongók írhatnak, és valós időben szerkeszthetők. A többnyelvű Wikipédia, a világ szinte mindenéről való írás és a cikkek gyors szerkesztése gyorsan népszerűvé tette a projektet.

A Wikipedia 2001-ben indult, amikor a dot-com buborék felrobbant. És jelenleg ez a legnépszerűbb internetes könyvtár a világon.

6. Burger King

xajzxrzwEnnek a cégnek sikerült a szinte lehetetlen - a világ második legnagyobb gyorséttermi láncává válnia, miközben versenybe szállt a McDonald's gyorséttermi óriással.

A Burger King márkanevet 1954-ben, röviddel az Eisenhower-recesszió, egy gazdasági válság miatt indították el, amelyet a magas hitelkamatok, az autók iránti kereslet csökkenése és az ingatlanprojektek összeomlása okoz. Az új lánc a McDonald's-tól az ügyfelek kizárólagos megközelítésében különbözött: megengedték maguknak, hogy válasszanak néhány összetevőt a szendvicshez, például uborkát vagy fűszereket.

A cég első "wapperjét" 1957-ben hozták létre, 37 centért adták el, és azóta a Burger King "névjegykártyája". Ez a társaság az elsők között működött együtt a legnagyobb filmes társaságokkal is. Természetesen a szimbólumaikkal ellátott termékek értékesítéséhez. Például 1977-ben a Csillagok háborúja szereplőivel ellátott szemüvegkészleteket árult. Szeretne ilyen készletet vásárolni, kedves olvasók? Én vagyok.

5. Amerikai Tourister

2mgum4qnItt van egy másik példa egy sikeres vállalatra, amelynek a válság idején sikerült pénzt keresnie - jelen esetben az Egyesült Államok nagy gazdasági válságát. Ez egy olyan időszak volt, amikor több millió amerikai költözött el otthonából, és munkát keresve költözött.

Ilyen körülmények között olcsó és tartós bőröndökre volt szükség. Ezeket gyártotta (és gyártja ma is az American Tourister). Termékei akár Oroszországban is megvásárolhatók.

4. LEGO

2dxol4rjAz 1929-ben kezdődött nagy gazdasági válság nemcsak az Egyesült Államokat, hanem Európát is érte. Megérintette Dániát is, ahol Ole Kirk Christiansen, a LEGO cég megalkotója lakott. Kezdetben Christiansen és dolgozói vasalódeszkákat, székleteket és egyéb fatermékeket gyártottak, de a kereslet ezekre alacsony volt.

Aztán egy vállalkozó szellemű dán azzal az ötlettel állt elő, hogy készítsen fából készült játékokat, innen született az agyszüleménye - lábisten ("jól játszani") neve.

A LEGO áttörése 1949-ben következett be az első műanyag rápattintható téglával. Ettől kezdve mostanáig a LEGO téglák az egyik kedvenc szórakoztató program minden korosztály számára. És még sok felnőtt gyűjtő is örömmel veszi kezébe szokatlan LEGO tárgyakat, mint pl a legnagyobb LEGO Star Wars kollekció.

3. Pepsi

nadciqpqA 19. század végén Caleb Bradham gyógyszerész alapította Pepsi nem élte túl az 1923-as amerikai cukoráremelkedést, és csődbe ment. A Pepsi védjegyet és a cukorszirup receptjét Charles Guth üzletember vásárolta meg a nagy gazdasági világválság idején.

Hogyan nyerte el az új ital az amerikaiak szívét, akiknek az egyik legnagyobb gazdasági válság idején gyakran nem volt mit enniük? Olcsóság. Egy 12 uncia palack ára 5 cent - ugyanannyi, mint egy 6,5 uncia palack Coca-Cola. A Coca-Cola nem tudta csökkenteni az árat, mivel a raktárakban körülbelül egymilliárd üveg maradt, és az automaták csak 5 centet fogadtak el.

Azóta a mai napig a Pepsi és a Coca-Cola egymással versengenek a szénsavas italok piacán világelső címért.

2. Panasonic

5j0e4mwlA volt Matsushita Electric, ma Panasonic, példájával megmutatta, hogy a kapitalizmusnak nem kell állatot vigyorognia.

Amikor a nagy gazdasági világválság Japánt érte és hatalmas elbocsátásokhoz vezetett, a Matsushita Electric tulajdonosa és alapítója nem bocsátotta el alkalmazottait, és nem zárta le a céget. Elrendelte a termelés felére, a munkahét csökkentését, de egyik alkalmazottat sem bocsátotta el, és nem kezdte el csökkenteni a fizetésüket. Ehelyett arra kérte a munkásokat, hogy vállalják az áruk értékesítését a raktárban.

Ennek eredményeként a Matsushita Electric termékkészleteit sikeresen értékesítették, a vállalat megtartotta teljes munkatársait, és átment a pénzügyi katasztrófa veszélyén.

1. Korkunov

qfgmcnh5Az ismert vállalatok listáját, amelyek csak a válság idején erősödtek meg, Alekszandr Korkunov orosz vállalkozó ötletgazdája vezeti. Odintsovo városában épült cukrászda az 1998-1999-es oroszországi pénzügyi válság közepette nyílt meg.

Az ország nehéz helyzete ellenére a Korkunov gyár nem ment csődbe, egy merész döntésnek köszönhetően - belépni a prémium csokoládé szegmensbe. A versenytársak hiánya és az alacsony hirdetési árak a válság idején lehetővé tették Korkunov számára, hogy ellenőrizze az oroszországi drága csokoládepiac 57% -át. 2007-ben a vállalat 80% -át Wrigley vásárolta meg. Az üzlet értéke 300 millió dollár volt.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet