itthon Pénzügy A legjobb 10 jótékonysági szervezet 2020-ban a leggazdagabb oroszoktól

A legjobb 10 jótékonysági szervezet 2020-ban a leggazdagabb oroszoktól

Üzleti társadalmi felelősségvállalás - mítosz vagy valóság? Az orosz Forbes azt állítja, hogy léteznek „jó gazdag emberek”, sőt név szerint megnevezi a legjobb jótékonysági alapítványokat, amelyeket az Orosz Föderáció leggazdagabb lakói hoztak létre.

A legjobbak listáján olyan jótékonysági alapítványok szerepelnek, amelyeket a milliárdosok maguk is személyesnek tartanak - és mindannyian tudjuk, hogy a mai Oroszországban nagyon vékony a határ a vállalati és a személyes között. Ezeket az alapokat a következő kritériumok alapján értékelték:

  • fejlesztési stratégia és szisztematikus megközelítés rendelkezésre állása az alap egészének munkájához;
  • irányítási hatékonyság;
  • nyitottság és átláthatóság;
  • finanszírozás biztosítása, és nem csak saját vállalati programjaik;
  • és természetesen a költségvetés.

Bemutatjuk Önnek 2020 legjobb 10 jótékonysági alapítványát, amelyet Oroszország leggazdagabb emberei alapítottak.

10. "Abszolút segítség" Alekszandr Szvetakovtól

vpnxrcieEz az orosz oligarcha összetett és rendhagyó témát választott jótékonysági tevékenységének - a sajátos nevelési igényű gyermekeknek. Alapítványa pedig az első és eddig az egyetlen magánfecske ezen a téren. Az alapítvány számos jótékonysági programmal foglalkozik a fogyatékkal élő gyermekek fizikai és szellemi rehabilitációjával.

Az alap nem hagyja figyelmen kívül azokat a családokat, akik nehéz élethelyzetbe kerültek. Hat évvel ezelőtt pedig iskolát nyitottak a moszkvai régióban, amely a befogadás elvére épült - ilyenkor a hétköznapi gyerekek különleges gyerekekkel együtt tanulnak. Érdemes megjegyezni az "Abszolút" átláthatóságát - bárki könnyen megtalálhatja és letöltheti az alap tevékenységéről szóló jelentést az interneten.

A gyerekek mellett szereti Szvetakovot és a kisebb testvéreinket. Pénzéből finanszírozzák a Yuna állatrehabilitációs alapot, amelyben hajléktalan állatokat mosnak, kezelnek, szocializálnak és elhelyeznek.

9. Alisher Usmanov "Művészet, tudomány és sport"

gs21havrA "Kommersant" és a "MegaFon" tulajdonosa, Alisher Usmanov a status dolgokat részesíti előnyben. Legyen szó státusoktatásról (az Alisher Alapítvány együttműködik az ország legrangosabb egyetemeivel), a státusszal foglalkozó múzeumokról („jótékonysági csomagja” magában foglalja mind az ortodox Tretjakov-galériát, mind a Kortárs Művészeti Múzeumot) és a státuszszínházakban (Mariinsky és Sovremennik).

8. "Safmar" Mihail Gutserievtől

ii2zqqpvÉs itt van az alapítvány - a vállalati és a magánszféra közötti finom vonal képviselője. Hivatalosan Samfar a RussNeft vállalathoz tartozik, de a valóságban Mihail Gutseriev erényekkel kapcsolatos elképzeléseinek megfelelően költ pénzt. Az alap programjai alapján az üzletember elsődleges küldetésének az erények nevelését tartja polgártársaiban - legyen az „egészséges elme egészséges testben” vagy „a Nagy Győzelemnek szentelt”.

Gutseriev szintén nem hagyja figyelmen kívül a lelkiséget, és dicséretes pártatlansággal különít el pénzt mind az ortodox egyházak, mind a muszlim mecsetek helyreállítására.

A "Khoroshkola" projekt (amelyet Yana Gref-kel, a német Gref feleségével együttműködve hoztak létre), amely szerint a gyerekeket "kreatív célok kitűzésére és harmonikus elérésére" tanítják. Bármit is jelent ez.

7. "Szigetek" Szergej Adonyevtől

te4zmnutAz orosz oligarchák tulajdonában lévő legjobb jótékonysági alapítványok között szerepel Ksenia Sobchak választási kampány szponzorának és Szergej Adonyev volt bolgár állampolgár projektje.

Több mint tíz éve segít a cisztás fibrózisban szenvedő embereknek. Ez a súlyos genetikai rendellenesség, más néven cisztás fibrózis, az esetek körülbelül felében a gazda halálát eredményezi. Az alapot Sergey és felesége, Maria együtt kezeli.

6. Mihail Prohorov Alapítvány

xx5hgaunSok más üzletemberhez hasonlóan, akik Oroszország legjobb filantropikusainak minősítéséből származnak 2020-ban, a Krasznojarszk területű Eruda falu tiszteletbeli lakója karitatív alapítványt működtet egy nővel együtt. Feleség hiányában azonban nővére, Irina segít Mikhailnek a pénzügyek elosztásában.

Mihail szívesebben áldja meg a kultúra szféráit könyvekkel, színházi és zenei áldásokkal egyaránt. A Prohorov Alapítvány 15 éves munkája során több mint hatezer kulturális projektnek indított életet.

5. "Alap" Oleg Deripaskától

xirdkycrAz orosz "alumíniumkirály" jellegzetes hatókörével egyszerre két helyen található a minősítésben. Igen, Deripaska egyszerre két jótékonysági alapítványt támogat. Közülük az első (ötödik hely a válogatásban) az "Alap", amelyet az alaptudománynak szentelnek, nevezetesen annak fizikai és matematikai részeire.

Korábban az "Basis" nevet "Dynasty" -nak nevezték (2014-ben bezárták és másfél év után jelentek meg), de a tevékenységi terület nem változik a névváltoztatáshoz képest. Az Alapítvány továbbra is támogatja az orosz fiatal tudósokat, és tavaly még egy egész Elméleti és Matematikai Fizikai Intézetet is létrehozott a Moszkvai Állami Egyetemen.

4. "Ingyenes üzlet" Oleg Deripaska részéről

pepcmn33A Bázissal ellentétben a Szabad Ügy tevékenységi területe szélesebb. Úgy tűnik, hogy Deripaska általa finanszírozza azt, ami őt személy szerint érdekli - legyen szó kutyamenhelyekről, régészeti feltárásokról vagy kozák kórusegyüttesről.

De az alapítvány nagyrészt folytatja az oktatás témáját:

  • ösztöndíjat nyújt tehetséges hallgatóknak;
  • szervez gyakorlatot a vállalkozásoknál;
  • ösztönzi olyan szakdolgozatokat és téziseket, amelyek valós előnyökkel járnak a vállalkozások számára;
  • megjutalmazza a versenyeken nyert fiatal tudósokat stb.

Derapaska nem ismeretlen a tudományos és technológiai fejlődés álmában: több mint tíz éve alapítványa irányítja a programot, magától értetődő néven „Robotika”.

3. "Jövőnk" Vagit Alekperovtól

igat0gjjAlek egy évvel ezelőtt az Alekperov Alapítvány az orosz jótékonysági alapítványok Forbes besorolásának első tíz helyezettje volt, de jóval alacsonyabb - a nyolcadik helyen.

Az alapítvány munkája a "szociális vállalkozás" fejlesztésének szentelt. Kijelentik, hogy ez egy olyan emberi arcú vállalkozás, amikor egy üzletember nem profitot, hanem társadalmi juttatásokat helyez előtérbe.

Hogyan fejeződik ki ez az alap munkájában? Olyan kezdeményezések támogatása, amelyek valamilyen módon előnyösek lehetnek a társadalom számára, például egy cég, amely ortopédiai eszközöket gyárt gerincvelő sérültjeinek. Általánosságban elmondható, hogy az alap működésének 12 éve alatt több mint 250 projektnek adott hitelt, lenyűgöző összeggel, 650 millió rubelért.

2. Vlagyimir Potanin Jótékonysági Alapítvány

j5bvo4hpA Forbes szakértői szerint az oroszországi jótékonysági helyzet új és érdekes fordulatot vehet igénybe, miután a főváros jelenlegi tulajdonosai egy másik világba kerülnek.

A lista résztvevői közül sokan többször kijelentették, hogy családjuk nem kap semmit - tőkéjüket inkább jótékonysági célokra ajánlják fel. Potanin köztük van. Usmanovhoz hasonlóan Vlagyimir is rajong a múzeumok iránt, és alapítványa segít a múzeumoknak nyitottabbá, modernebbé és haladóbbá válni.

1. Elena és Gennagyij Timcsenko jótékonysági alapítványa

tikdwuudA Forbes szerint az orosz milliárdosok legjobb jótékonysági alapítványai között első helyen szerepel a Timcsenko családi alap.Ez egy családi vállalkozás, amelynek középpontjában a család érdekei állnak. Gennagyi érdekli a sportot, különösen a jégkorongot, felesége Elena felügyeli az idősek támogatását, lánya pedig Ksenia - gyermekprogramokat.

Más alapítványokkal ellentétben a Timchenko család különös figyelmet fordít a kistérségi programokra, hangsúlyt fektetve a „társadalmi hatásra”. Például a jégkorong nem profi, hanem hazai; kultúra - nem a múzeum a fővárosban, hanem a tartományokban található kis "nyilvános terek"; a geriátria nem klinika, hanem társadalmi szervezetek, amelyek lehetővé teszik a nyugdíjasok közötti kommunikációt.

Ne feltételezzük, hogy azok a milliárdosok, akik nem szerepelnek a Forbes jótékonysági listáján, egyáltalán nem végeznek jótékonysági munkát. Abramovich, Mikhelson és Moshkovich szintén filantrópok, de inkább nem hirdetik tevékenységüket. Vagyis a Forbes szakértőinek nincs információjuk arról, hogy mire költenék az előbb említett üzletemberek karitatív alapítványainak pénzét.

A sokmilliárdos vagyon tulajdonosainak a társadalom iránti felelősségének témája régóta felvetődött. Az Egyesült Államokban még értekezéseket is írnak erről a témáról. És nemcsak "adományozni szükséges", hanem "helytelenül adakozni" is. Amerikai szociológusok szerint a gazdag emberek túl nagy hangsúlyt fektetnek a saját jogukra, hogy eldöntsék, mi a jó másoknak és mi nem. És nem hajlandók párbeszédbe lépni és meghallgatni annak az oldalnak a véleményét, akinek hasznot akarnak hozni.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet