itthon Film Filmek Az évtized 10 legjobb filmje, a Time magazin értékelése

Az évtized 10 legjobb filmje, a Time magazin értékelése

Milyen film jut eszedbe, amikor az évtized legjobb filmjéről van szó? Talán ez lesz a Marvel-filmek egyike, az új „Joker”, egy kedves mese Paddingtonról a medvéről, vagy olyan szomorúsággal és csillogással teli kép, mint a „The Great Gatsby”. Vagy talán valami egészen más, mert mindenkinek megvan a maga ízlése.

De mi, hétköznapi emberek, ritkán kérdezik meg a preferenciákról. Különböző népszerű publikációk, például a Time szakértői különböznek. Legutóbb ez a magazin állította össze az évtized 10 legjobb filmjét, amely sokkolta a nézőket és a kritikusokat, és a legfényesebb nyomot hagyta a XXI.

10. Valahol (2010)

bqljfrfz

KinoSearch: 10,8-ból 5,8
IMDB: 10-ből 6.30
Műfaj: dráma, vígjáték
Ország: USA, Egyesült Királyság, Olaszország, Japán
Termelő: Sofia Coppola
Zene: Főnix
Időtartam: 99 perc

Egy haldokló hollywoodi sztár, Johnny Marco (Stephen Dorff) boldogan égeti át karrierjének maradványait az előkelő Chateau Marmont szállodában, a sztriptíz és a szex minden mozgatóval.

Ezt az idilli tisztítótűzbe azonban betör egy gyermek, akit a 11 éves Elle Fanning játszik. Ez Johnny lánya, Cleo, aki csak apja életében akar lenni, még akkor is, ha nem tudja, milyen lesz ez az élet.

9. Elfelejtett álmok barlangja (2010)

sx345fjc

KinoSearch: 10-ből 6,7
IMDB: 10-ből 7,40
Műfaj: dokumentumfilm, történelem
Ország: Kanada, USA, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság
Termelő: Werner Herzog
Zene: Ernst Reiziger
Időtartam: 90 perc

A barlangba, amelyet Jean-Marie Chauvet barlangkutató fedezett fel, csak kevesen engedik be, és az "Elfelejtett álmok barlangjai" forgatócsoportjának tagjai is.

És mindez azért, mert találtak benne ... nem, nem aranyat, ezüstöt vagy drágaköveket, hanem valami sokkal értékesebbet. Sziklafaragások, amelyeket távoli őseink hagytak.

Ennek a filmnek a vetítésén Herzog a 3D-t használta, hogy a nézőt ennek az elfeledett barlangnak a sötét mélyébe szállítsa, és az ő kezében sokkal több, mint pusztán marketingfogás. Jobban értékelhetjük a falak textúráját, valamint azt, hogy a primitív művészek miként alkották meg az állatok elrendezését, amely harmonikusan keveredik a barlang természetes hullámzásával. Még a barlangi medvék által hagyott karomnyomokat és a cseppkövek furcsa, viaszos textúráját is láthatja.

8. Melankólia (2011)

zkyk4riaKinoSearch: 10-ből 7,0
IMDB: 10-ből 7,10
Műfaj: fantázia, dráma
Ország: Dánia, Svédország, Franciaország, Németország
Termelő: Lars von Trier
Zene: Prágai Filharmonikus Zenekar
Időtartam: 130 perc

Ez a von Trier nem hivatalos depressziós trilógiájának második filmje (a másik kettő Antikrisztus és Nimfomán).

A híres rendező legfejlettebb filmje a szomorú és a saját világába merült Justine és fegyelmezett, kiegyensúlyozott nővére, Claire életének eseményeiről mesél, amelyek megelőzik a titokzatos Melankólia bolygó és a Föld ütközését.

Melankóliában Von Trier úgy döntött, hogy megvizsgálja, hogyan reagálnak az emberek a közelgő végzetre. Vajon depressziósak lesznek, vagy elfogadják halálukat elkerülhetetlennek?

Éjfél előtt (2013)

svnri23xKinoSearch: 10,5-ből 7,5
IMDB: 10-ből 7,90
Műfaj: dráma, melodráma
Ország: USA, Görögország
Termelő: Richard Linklater
Zene: Graham Reynolds
Időtartam: 109 perc

Ez a film egy szerelmes pár megfigyelésének trilógiája, akik hosszú évek óta járják együtt az életet. A másik két film a Hajnal előtt és a Naplemente előtt.

Már a film nyitó jelenetétől kezdve Richard Linklater hangos és tiszta üzenete hangzik el: Ahogy öregszünk, életünk fokozatosan az új kalandoktól a napi rutin felé mozdul el.

És csak egy dolog marad változatlan - a szereplők közötti kémia, amely az egyetlen lehetséges módja annak, hogy megélt szerelmüket változékonynak és élénkebbnek mutassák, mint a trilógia előző két részében. Mondhatnánk, hogy a Midnight előtt az a ritka franchise, amely valóban megöregedett a karaktereivel.

6. Selma (2014)

skuipa0xKinoSearch: 10-ből 6,7
IMDB: 10-ből 7,50
Műfaj: történelmi dráma, életrajz
Ország: Egyesült Királyság, USA, Franciaország
Termelő: Ava DuVernay
Zene: Jason Moran
Időtartam: 128 perc

Martin Luther King híres emberi jogi aktivista által szervezett három tiltakozó menet történetéről van szó. Az alabamai Selmában kezdődtek, és fontos epizódok voltak az afroamerikai polgárjogi mozgalom történetében.

És miközben King megpróbálja felhívni a kormány figyelmét ezekre a tiltakozásokra, egyáltalán nincsenek toleráns szereplők a közelben - politikusok, rendőrök és egyszerűen közömbös emberek, akik nem értik, miért van szükségük a feketéknek polgári jogokra.

A feketék jogainak megsértésének témája Oroszország szempontjából irreleváns, ezért nézőink drámai, nem történelmi filmként érzékelik a "Selmát".

5. Főnix (2014)

yjbbq1h5KinoSearch: 10-ből 6,6
IMDB: 10.30-ból 7.30
Műfaj: dráma, melodráma, történelem
Ország: Németország, Lengyelország
Termelő: Christian Petzold
Zene: Stefan Will
Időtartam: 98 perc

Nelly, a holokauszt elcsúfított áldozata, mint főnix újjászületik a háború hamvaiból, és úgy akarja tenni, mintha semmi sem történt volna. Vissza akar térni ahhoz az élethez, amelyet élt, mielőtt nemzetisége halálbüntetéssé vált; visszatérni akar férjéhez, aki már nélküle is felépítette az életét.

Amikor a háború utáni Berlinben megtalálja férjét, Johanneset, az nem ismeri fel, és azt gondolja, hogy ő csak egy másik nő, aki hasonlít Nellyre. Ennek ellenére igénybe veszi ennek az "idegennek" a segítségét, hogy igényt tartson Nelly örökségére.

A kritikusok a Phoenix-et az egyik legjobb háborús filmnek nevezik, éppen annak a pszichológiai pusztításnak a tanulmányozása miatt, amely jóval az utolsó lövés leadása után folytatódik.

4. John Wick (2014)

dzztcr4iKinoSearch: 10-ből 6,8
IMDB: 10-ből 7,40
Műfaj: thriller, thriller
Ország: Kína, USA
Termelő: Chad Stahelski, David Leitch
Zene: Tyler Bates, Joel J. Richard
Időtartam: 101 perc

Próbáld elképzelni ezt az évtizedet Keanu Reeves nélkül a filmekben. Nincs "Tai Chi mestere" - Keanu rendezői debütálása. Nincs Keanu a 4. játéktörténetben. A Kétségem vagy című vígjátékból nincsenek Keanu mémek. És ami a legrosszabb, a John Wick három film közül nincs az első (a 2. és 3. rész elvesztése nem biztos, hogy olyan rossz).

A "John Wick" egy olyan történet, amely egy volt csúcskategóriás hitmanról szól, akinek kutyáját megölte egy orosz gengszter. Ezért John megöl minden orosz gengsztert és minden más bűnözőt, aki az útjába mer állni. A lehető leghatékonyabban, eredményesebben és reálisabban teszi, és a kameramunka minden dicséretet megérdemel.

Keanu maga szerint a mutatványok 90% -át magában John Wick-ben adta elő.

3. Holdfény (2016)

fyxbwdpkKinoSearch: 6,1 a 10-ből
IMDB: 10-ből 7,40
Műfaj: dráma
Ország: USA
Termelő: Barry Jenkins
Zene: Nicholas Britell
Időtartam: 110 perc

A Time szerint az évtized három legjobb filmje egy triptichon képet nyit az ember életének pillanatairól, amely nehézségeit és konfliktusait mindennapi valóságként mutatja be.

Három színész - Alex Hibbert, Ashton Sanders és Trevante Rhodes - játssza a főszereplőt - egy fekete meleget -, amikor egy vékony és bizonytalan tinédzserből egy fizikailag erős, de érzelmileg törékeny férfivá vált.

2. Z elveszett városa (2016)

tw12qh1nKinoSearch: 10-ből 6,3
IMDB: 10-ből 6,60
Műfaj: történelmi dráma, kaland
Ország: USA
Termelő: James szürke
Zene: Christopher Spelman
Időtartam: 141 perc

James Grey The Lost City of Z című filmje adaptációja David Grann könyvének, amely Percy Fawcett brit felfedező Amazon-on történt sorsszerű expedícióiról szól.

A Charlie Hunnam által alakított Fawcett három kirándulást tesz Bolívia és Brazília esőerdőibe, hogy egy elveszett civilizáció romjait keresse. A film eseményei csaknem 20 éves intervallumot ölelnek fel, gyönyörű képet festenek a néző előtt egy olyan céltudatos keresésről, amely esetleg egyáltalán nem létezik.

A film vizuális nagyszerűséggel csábít el minket, denevéreket mutat be egy éjszakai repülésen vagy egy szent, domboldali rituálén, amelyet fáklyákkal világítanak meg: látjuk, amit Fawcett lát, és hozzá hasonlóan elérjük ennek a titokzatos világnak a rejtelmeit.

Ne feledje, hogy ez nem egy kalandfilm, így ha valamit Indiana Jones szellemében keres, akkor a "The Lost City of Z" inkább csalódást okoz Önnek.

1. Roma (2018)

yc1brf4yKinoSearch: 10,8-ból 5,8
IMDB: 10-ből 6.30
Műfaj: dráma
Ország: USA, Mexikó
Termelő: Alfonso Cuaron
Zene: Elbert Moguel y Los Strwck, Az énekesek
Időtartam: 135 perc

A fekete-fehérben készülő kamera Cleo (Yalica Aparicio) szolga nőre összpontosít, aki egy középosztálybeli mexikói család gyermekeiről gondoskodik.

Cleo felelősségteljes, kedves és becsületes lány, aki szintén terhes, és nagyon fél a munkahely elvesztésétől.

A „Roma” egy hétköznapi emberek életét bemutató film, amelyben helye van mind az örömnek, mind a könnyeknek. Nem lesz őszinte "csernukha", nem kísérlik meg a moziból cukros mesét készíteni a Hamupipőkéről. Annak az egyensúlynak a megteremtése érdekében, hogy a képet fekete-fehérben készítették.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet