itthon Film Filmek 10 legjobb film noir műfaj

10 legjobb film noir műfaj

A hollywoodi mozi aranykora meglepően sötét volt. 1941 és 1959 között a nézőket elbűvölték a bűnügyi drámák, klassz nyomozókkal, titokzatos és veszélyes nőkkel, hazugságok és cinizmus légkörével. Ez a filmes stílus később noir néven vált ismertté (a francia film noir "fekete filmből").

Az 1940-es és 1950-es évek számos filmje inspirálta a noir korszakát az elkövetkező évtizedekben. Ennek elismeréseként összeállítottuk minden idők legjobb noir filmjeinek listáját - nemcsak kritikusan, hanem a műfajra gyakorolt ​​hatásukat tekintve, valamint a Kinopoisk és az IMDb értékelései alapján. Az érzékelés megkönnyítése érdekében az összes film időrendben van elrendezve.

10. Máltai sólyom (1941)

yqujvai4Műfaj: noir, nyomozó
Kinopoisk értékelés:
7.7
IMDb besorolás:
8.0
Ország:
USA
Termelő:
John Houston
Zene:
Adolf Deutsch

Ez a "film noir nagyapja" híres ragyogó szerepléséről és kiváló rendezéséről. Hideg légköre teljes mértékben megfelel annak, amit elvárunk egy ilyen filmtől: fekete-fehér színek, a cselekvés többnyire sötétben zajlik, valamint a képernyőn uralkodó cinizmus és megtévesztés.

A máltai sólyom Dashil Hammett regénye alapján a film nevét adó értékes műtárgy keresése körül forog. Az archetipikus főhős, más néven gyakori nyomozó, Sam Spade (Humphrey Bogart), prototípusként szolgált a kemény, de romantikus antihős srác számára, aki hosszú évekig a noir műfajban telepedett le.

9. Mély alvás (1946)

os2qgkrfMűfaj: noir, nyomozó, thriller
Kinopoisk értékelés:
7.4
IMDb besorolás: 7
.9
Ország:
USA
Termelő:
Howard Hawks
Zene:
Max Steiner

Humphrey Bogart minden idők legjobb 10 legjobb noir filmje közül másodszor került reflektorfénybe, ezúttal Raymond Chandler azonos című regényének adaptációjában. Egyébként ez az író volt a felelős az egyik leghíresebb film- és noir-karaktere - Philip Marlowe - létrehozásáért.

Ha valaki olyan, aki szeret gyorsan megoldani egy rejtélyt egy nyomozóval, akkor jobb, ha kihagyja a "mély alvást". De ha el tudja menteni a történetmesélés következetlenségét és a túlságosan kiforgatott történetszálat, akkor több mint elegendő karakterkémia, érdekes párbeszéd és kiváló színészi játék lesz a film élvezetéhez.

8. A múltból (1947)

jrvicl0wMűfaj: noir, thriller, melodráma
Kinopoisk értékelés:
7.3
IMDb besorolás:
8
Ország:
USA
Termelő:
Jacques Tourneur
Zene: Roy Webb

Jacques Turner rendező a noir minden archetípusát fegyverként használja: magánnyomozó, femme fatale, karizmatikus gazember és bonyolult cselekmény.

A "A múltból" egyik legnagyobb mozzanata Jeff (Robert Mitch) és Fisher (Steve Brody) harca. Vadul verik egymást, miközben árnyékaik a főszereplő Katie (Jane Greer) arcán táncolnak, jelképezve, hogy mindkét férfi az általa szőtt hazugság hálójának áldozata.

7. A harmadik ember (1949)

elztrg1lMűfaj: noir, thriller, nyomozó
Kinopoisk értékelés:
7.6
IMDb besorolás: 8
.1
Ország:
Egyesült Királyság
Termelő:
Carol Reid
Zene: Anton Carras

A háború utáni Bécsbe, Harry Lyme barátja meghívására Holly Martins író felfedezte, hogy Harry balesetben halt meg.

A rendőrség Lyme-t spekulánsnak és árnyékos üzletembernek tekinti, és nem siet halálának valódi okainak kivizsgálásával. Martins bízik abban, hogy barátját igazságtalanul megvádolták és megölték. Saját vizsgálatot indít ...

A legjobb, magas besorolású noir detektívek általános listájából ez a film kiemelkedik, mert nem az USA-ban, hanem az Egyesült Királyságban készült. És az is, hogy a filmben a riasztás légkörének megteremtésére az úgynevezett "holland szöget" alkalmazzák - a kamera alulról felfelé irányul a hős felé, miközben a láthatár az egyik oldalon szemetel.

Ez a légkör teljes mértékben megfelel annak az időszaknak, amikor a "Harmadik embert" forgatták - a második világháború vége és a hidegháború kezdete utáni bizonytalanság idején.

6. Aszfalt dzsungel (1950)

3y1oiignMűfaj: noir, thriller, nyomozó
Kinopoisk értékelés:
7.3
IMDb besorolás:
7.9
Ország:
USA
Termelő:
John Houston
Zene:
Rozha Miklós

Míg a legjobb film noir filmek közül sok rendészeti szempontból meséli el a történetet, addig az aszfalt dzsungel az érem másik oldalát mutatja.

Ebben a főbb szerepeket azok a bűnözők kapták, akik az utolsó dolgukat szándékoznak megtenni, mielőtt visszatérnének a normális, törvénytisztelő életbe. A hősök mindegyikének megvannak a maga álmai és reményei, és a rendező, nem támaszkodva a "rossz banditák, jó rendőrök" szokásos képletre, megpróbálja feltárni a karaktereket a néző számára váratlan oldalról.

Tiszteletre méltó kora ellenére az Aszfalt dzsungel még mindig szórakoztató film, amely egy több millió dolláros rablás tervezését, előkészítését és végrehajtását foglalja magában, amely nem a tervek szerint zajlik.

Az "Aszfalt dzsungelben" pedig egy emelkedő (forgatáskor) hollywoodi sztár, Marilyn Monroe szerepel. Apró, de emlékezetes szerepet töltött be.

5. Sunset Boulevard (1950)

414lgup5Műfaj: noir dráma
Kinopoisk értékelés:
7.9
IMDb besorolás:
8.4
Ország:
USA
Termelő:
Billy Wilder
Zene:
Franz Waxmann

Egyes filmkészítők nem tartják ezt noir-nak, és olyan filmre hivatkoznak, amely a fekete komédia és a gótikus melodráma metszéspontjában van. A Sunset Boulevardnak azonban vannak a noir stílusának fontos jellemzői, például a fény és az árnyék játéka, a történések viszonylagos realizmusa és a pesszimista légkör.

Ez azzal is kezdődik, hogy egy holttest arccal lefelé lebeg a medencében. Nem elég ez a noir?

Igen, a közönségnek egy halott ember fogja elmondani a történetét, aki életében fiatal forgatókönyvíró Joe Gillis volt. Szerencsére (és sajnos) a sors összehozta Norma Desmond öregedő filmsztárral. És hogy került a medencébe - maga fogja megtudni.

4. Csókold meg a halálom (1955)

5a5k1ufyMűfaj: noir, thriller, nyomozó
Kinopoisk értékelés:
6.9
IMDb besorolás: 7
.6
Ország:
USA
Termelő:
Robert Aldrich
Zene:
Frank De Wall

https://www.youtube.com/watch?v=ZlLvpsrzTI0

Az egyik legjobb film noir film közvetíti korának minden paranoiáját és nihilizmusát, ugyanakkor félelem és szemrehányás nélkül megöli a magánnyomozó lovag képét. Főszereplője, Mike Hammer (Ralph Meeker) erkölcstelen misantróp, bosszúra éhes, miután megölt egy titokzatos nőt, akit az út szélén vett fel.

Ez egy bevált formula, de emlékezetes részleteket ad a Kiss Me Deathhez: egy doboz titokzatosan izzó tartalom. A film megjelenése idején a nukleáris fegyverek veszélyével analógnak lehetett tekinteni, de most felismerhetjük annak hatását olyan filmművészeti remekművekre, mint a Pulp Fiction és az Indiana Jones: Az elveszett bárka támadói.

3. Gyilkosság (1956)

yvhoiyh2Műfaj: noir, thriller, krimi
Kinopoisk értékelés:
7.7
IMDb besorolás:
8.0
Ország:
USA
Termelő:
Stanley Kubrick
Zene:
Gerald Freed

Bár Oroszországban ennek a filmnek a címét a "The Killing" -nek fordították, a The Killing kifejezés szleng és "nagy jackpotot" jelent. Ennek alapján könnyű kitalálni, hogy előttünk áll a rablófilmek újabb képviselője. A most híres, akkor 27 éves Stanley Kubrick forgatta.

A cselekmény a volt fogvatartott Johnny Clay (Sterling Hayden) körül zajlik, és olyan hipodromi rablást tervez, amely nem a tervek szerint megy.

Érdekes, hogy Clay képét, amely aktatáskával a kezében "üzletbe megy" és kalapot visel a fején, az Eldar Rjazanov rendezte kultikus szovjet Vigyázz az autóval vígjátékban parodizálták.

2. A siker édes illata (1957)

xjnpicflMűfaj: noir dráma
Kinopoisk értékelés:
7.4
IMDb besorolás:
8.1
Ország:
USA
Termelő:
Alexander Mackendrick
Zene:
Elmer Bernstein

Burt Lancaster és Tony Curtis versenyeznek egymással, hogy játsszák a legaljasabb karaktert ebben a végtelenül cinikus mesében, a kíméletlen médiamágnás Jay Jay Hunsecker és a sima, temperamentumos publicista, Sidney Falco machinációiból, aki készen áll a fej fölött járni, hogy feljusson a csúcsra. , a siker édes illata mögött.

Ebben a filmben nincsenek gengszterek, nincsenek fegyverek, senkit nem öltek meg, de az újságírás világának kulisszái mögötti sötétséget feltáró cselekmény, a hősök kapcsolatai és még a jól irányzott humor is a legkevésbé feketévé teszi.

1. A gonosz pecsétje (1958)

gcd3waipMűfaj: noir, dráma, krimi
Kinopoisk értékelés:
7.4
IMDb besorolás:
8.1
Ország:
USA
Termelő:
Orson Welles
Zene:
Henry Mancini

A film Mexikó és az Egyesült Államok határán játszódik. A főszereplő, a mexikói Miguel Vargasas (Charlton Heston), a kábítószer-ellenes részleg munkatársa egy bombarobbanás ügyében nyomoz, amely nemcsak a "nagy lövésű" vállalkozó, Linnecar autóját csapta szét, hanem Vargasas álmait is a csendes életről.

A Seal of Evil egy szürreális noir stílusú akció, melyben csillagszereplő, fény- és árnyjáték, valamint nyitó ötperces jelenet látható, egyetlen felvétel készítésével. Megadja a hangot az összes filmbeszéléshez.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet