itthon Film Filmek Minden idők 10 legjobb japán filmje

Minden idők 10 legjobb japán filmje

A japán mozi soha nem próbálta utánozni Hollywoodot. Különös figyelmet fordít alkotásainak esztétikájára, filozófiájára és látványvilágára. Sok japán film szemlélődő és lakonikus, hosszan tartó kellemes utóízt hagy maga után, mint egy jó bor után.

Bemutatjuk nektek minden idők legjobb japán filmjeinek válogatását, a Kinopoisk, az IMDb, a The Cinemaholic és más speciális oldalak listáját. Köztük vannak régi és új festmények is, amelyek egyértelműen a legjobbat mutatják be, amelyet a Felkelő Nap országa kínál.

10. Battle Royale (2000)

clugyvxlKinoSearch: 7.5
IMDb: 7.6
Műfaj: fantázia, thriller, dráma
Termelő: Kinji Fukasaku
Zene: Masamichi Amano
Időtartam: 114 perc

Susan Collins története, amelyet Az éhségjátékban forgattak, feltűnően hasonlít a híres Kinji Fukasaku utolsó művéhez. Bár az írónő állítása szerint nem olvasta Kosyun Takami disztópikus regényét, amely alapján a "királyi csatát" forgatták.

Akárcsak az Éhezők viadalán, a Battle Royale-ban is fiatal férfiak kénytelenek halálig harcolni egymással. Mindent, amit történik, a kormány szankcionál, és a csata végén csak egy koronás nyertes lehet.

Ez a film sokkal véresebb, mint az "Éhezők viadala" első része, míg a brutális jeleneteket fekete humor tarkítja, ami még szürreálisabbá és érdekesebbé teszi az akciót. Az eredmény az egyik legerőszakosabb és legikonikusabb japán film.

9. A tea íze (2004)

mt20l4k5KinoSearch: 7.5
IMDb: 7.7
Műfaj: fantázia, vígjáték
Termelő: Katsuhito Ishii
Zene: Tembo Little
Időtartam: 143 perc

A Tea ízét Ingmar Bergman Fanny és Alexander című filmjének szürreális változataként írják le. Ez egy szokatlan család története, amely tipikus vidéken él Tokiótól északra.

Valójában nincs kép a képen, mindegyik főszereplő a saját "őrületével" van elfoglalva, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy viccesek legyenek, megérintenek és élvezzék az egyszerű emberi örömöket.

A Taste of Tea nemzetközi filmfesztiválokon díjnyertes film szembetűnő példa a vizuálisan és érzelmileg vonzó filmekre, amelyekkel sok modern japán filmes egyenlő.

8. Senki sem tudja (2004)

hvq42ljzKinoSearch: 7.5
IMDb: 8.1
Műfaj: dráma
Termelő: Hirokazu Koreeda
Zene: Gontiti
Időtartam: 141 perc

Az egyik legmeghatóbb japán film valós eseményeken alapszik, amelyek 1988-ban történtek. A gondatlan anya négy gyermekét egy tokiói kis lakásban hagyta. A legidősebb fiának, Akirának, aki csak tizenkét éves volt, gondoskodnia kellett öccseiről.

A helyzetet súlyosbította, hogy az anya távozásáig a gyerekek soha nem jártak iskolába, nem hagyták el a lakást vagy az erkélyt, sőt Akirán kívül hárman létét is elrejtették a bérbeadó elől. A gyerekek annyira megszokták, hogy mindenki elől bujkálnak, hogy senki sem fog tudni a létezésükről.

7. Zatoichi (2003)

icaxr0gsKinoSearch: 7.6
IMDb: 7.5
Műfaj: dráma, thriller, akció
Termelő: Takeshi Kitano
Zene: Keiichi Suzuki
Időtartam: 116 perc

Takeshi Kitano ebben a filmben rejtőzött Zatoichi vak harcosként Kan Shimozawa, a japán kultúra történetének egyik leghíresebb szereplője regénysorozatából.

A vérfröccsökben és a különböző irányba repülő elvágott végtagok közepette igazságot fog adni anélkül, hogy kitörölné arcáról enyhe szarkasztikus félmosolyát.

6. Amikor egy nő felmászik a lépcsőn (1960)

g0bqmi2yKinoSearch: 7.6
IMDb: 8.1
Műfaj: dráma
Termelő: Mikio Naruse
Zene: Toshiro Mayuzumi
Időtartam: 111 perc

Ez a gésa Keiko életének története, aki állítólag anyját és testvérét támogatja, de már nem támaszkodhat fiatalságára. Anyagi és családi problémáktól kimerülve azt fontolgatja, hogy gazdag ember szeretőjévé válik, hogy megmentse magát a bajtól.

A keskeny, veszélyes lépcső, amelyen Keiko minden éjjel felmászik, szimbolikus. A hősnő minden alkalommal egy ismerős múlt és egy ismeretlen jövő között találja magát.

5. Démonok (1971)

xtbyumobKinoSearch: 7.9
IMDb: 8.0
Műfaj: dráma
Termelő: Toshio Matsumoto
Zene: Bunichi Nishimatsu
Időtartam: 134 perc

Ez a film a feudális Japán társadalmának és kultúrájának portréja. Színes lemenő nappal kezdődik, de a többi részét fekete-fehérben lövik.

Az Asano klán adósságai miatt száműzetve Gengobe szamuráj roninná válik (mester nélküli szamuráj), és egyetlen vigasza Koman gésa. Amikor a parasztok pénzt gyűjtenek Gengobe-ra, a ravasz gésa és bűntársai becsapják őket. A neheztelés és az árulás a végsőkig tereli a harcost, amelynek a legszomorúbb következményei vannak.

4. Rashomon (1950)

t405551fKinoSearch: 8.0
IMDb: 8.2
Műfaj: dráma, krimi, nyomozó
Termelő: Akira Kurosawa
Zene: Fumio Hayasaka
Időtartam: 88 perc

Korának egyik legmerészebb filmje elmondja, hogyan értelmezték a szörnyű atrocitásokat különböző, szubjektív és ellentmondásos nézőpontokból: a rablót, a szamurájt, a feleségét és a fametszőt. Ez kérdéseket vet fel a néző számára az emberi természetről és arról, hogy mi nevezhető igazságnak.

A film filmművészetre és általában a kultúrára gyakorolt ​​hatását bizonyítja, hogy megjelent a "Rashomon-effektus" kifejezés. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az esemény különféle módon értelmezhető, bemutatva az emberi emlékezet és az esemény tanújának személyiségjegyeinek rendkívüli szubjektivitását.

3. Tokiói mese (1953)

fg0z22m5KinoSearch: 8.0
IMDb: 8.2
Műfaj: dráma
Termelő: Yasujiro Ozu
Zene: Takanobu Saito
Időtartam: 136 perc

A "Tokiói mesében" kibontakozó jelenetek nem siettek, mint maguk a főszereplők. A rendhagyó statikus felvételek elérése érdekében a rendező nagyon alacsonyra helyezte a kamerát, mintha a kezelő a földön ülne. Ezt a technikát "tatami szintű keretnek" nevezték el, és Ozu "hívókártyája" lett.

A történet középpontjában egy idős házaspár áll, akik Japán délnyugati részén élnek. Tokióba utazik, hogy meglátogassa felnőtt gyermekeit. De kiderült, hogy túl elfoglaltak ahhoz, hogy időt találjanak a szüleikkel való kommunikációra.

Az egyetlen családtag, aki jelentős erőfeszítéseket tesz az idősek eltöltésére, fia özvegye.

Ezzel a filmmel Ozu megalapozhatta számos kortárs filmet, akik a lassan fejlődő emberi dráma hasonló modelljeit követik. A Tokyo Story-t gyakran nevezik a japán mozi megtestesítőjének.

2. Hachiko története (1987)

KinoSearch: 8.1
IMDb: 8.6
Műfaj: dráma, kaland
Termelő: Akira Kurosawa
Zene: Fumio Hayasaka
Időtartam: 207 perc

A Hachiko nevű hűséges kutya története több mint ezer zsebkendőt vizesített meg.

És ha szüksége van egy valóban családi filmre, amely egyértelműen megmutatja a gyermekeknek olyan fontos fogalmakat, mint a hűség, a türelem és a tulajdonos és a háziállat közötti szeretet, akkor nincs jobb lehetőség, mint a „Hachiko története”.

1. Hét szamuráj (1954)

kwrosdicKinoSearch: 8.1
IMDb: 8.6
Műfaj: dráma, kaland
Termelő: Akira Kurosawa
Zene: Fumio Hayasaka
Időtartam: 207 perc

Lehetetlen a világ legjobb japán filmjeiről beszélni anélkül, hogy megemlítenénk Akira Kurosawa egyik leghíresebb alkotását. Benne népszerűsítették azt az (immár banális) ötletet, hogy hősökről vagy antihősökről csoportot gyűjtsenek egy csapatba a jó cél elérése érdekében.

De a "hét szamuráj" soha nem születhetett volna meg, ha nem Kurosawa kitartása. Újra és újra meggyőzte a Toho stúdiófőnökeit, hogy tartsák fenn a finanszírozást. A filmet pénzügyi kudarcra jósolták, és végül a világmozi egyik remekműve lett.

15 MEGJEGYZÉSEK

 1. A dinoszaurusz legendája, Japán halála, Az időbeli rés, Szamuráj szalagcímek - 70-80-as évek ...
  És mégis, egy olyan világjárvány témájában, amelynek zseniális szereplése és színészi szerepe van. A film kevéssé ismert, de mindenképpen nem hagy közömböset - Virus 1980

 2. Elvtársak, hol van a Tabu film? Nem vált ez a kép a japán mozi klasszikusává? És volt egy film arról a híres háború utáni japán íróról is, aki katonai puccsot fogant meg, de kiderült, és katonai megtiszteltetésben részesítette, hogy méltóságteljesen távozhasson, elvégezve a hajoku rítust. A guggoló tigris-rejtett sárkány kínai festmény keretével ellátott blog borítójáról mindannyian nagyon mulattunk, köszönjük az ilyen iróniát)

  • > És volt egy film a híres háború utáni japán íróról is, aki
   ez egy amerikai film

  • Az anyag elkészítésekor a következő források adatait vették figyelembe: Kinopoisk, IMDb, The Cinemaholic

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet