itthon Film Filmek 10 mítosz a társadalomról hollywoodi filmekben

10 mítosz a társadalomról a hollywoodi filmekben

A filmek és a televíziós műsorok valójában nem a valóságot hivatottak tükrözni. Hozzászólhatnak a valósághoz. Igaz történetek alapján mesélhetnek. Mégis fontos szerepet játszanak abban, hogy az emberek hogyan érzékelik a valóságot és a társadalomban elfoglalt helyüket. Nagyban befolyásolhatják az emberekkel való kapcsolattartásra vonatkozó elvárásainkat is.

Íme a top 10 tény a társadalomról, amelyeket Hollywood hazudik nekünk filmjeiben.

10. A háború dicsőséges és nemes foglalkozás

slwtrs42Dennis Rothermel, a filozófia nyugalmazott professzora szerint a film valódi képet adhat a valódi katonai konfliktusokról, ha "véletlen erőszakos halált, engedelmes borzalmat, utálatot mutat magatartási normaként".

Ez nem azt jelenti, hogy a hollywoodi filmek soha nem mutatják be hűen a háborút. Vannak reális katonai képek is, például a Platoon, a Thin Red Line, az Iwo Jima levelei és számos más.

9. Az embereknek túl sok a pénzük

1ofe5c4sÚgy tűnik, hogy az Amerikai Álomgyár nem ismer olyan fogalmat, mint a "gazdasági válság". A tévéműsorok és filmek szereplői általában megengedhetik maguknak, hogy bármikor oda menjenek, ahová csak akarnak, még akkor is, ha alacsony fizetésű munkát végeznek.

Vegyük például a híres Barátok című tévésorozatot. A főszereplők szinte egész nap ott ülnek, és egy időben bérelnek lakást egy házban, amely New York előkelő területén található - a legdrágább város, ahol élni kell.

És ha Carrie Bradshaw, a "Szex és a város" tévésorozat hősnőjének lakása valóságos lenne, akkor a szakértők becslései szerint havi 3500 dollárba került volna.

Természetesen a Barátok és a Szex és a város technikailag tévéműsor, nem film. A nagy képernyőn azonban hihetetlenül gazdag hősök is vannak.

8. A hős a film végén mindig megszerzi a lányt

jzmr434bBár az idők változnak, és Hollywood fokozatosan a közhelyes "bajban lévő nő" helyett erős és független hősnőkké változik, a férfi hősök a film végén még mindig a lányokat kapják. Ez az egyik leggyakoribb és legmaradandóbb hollywoodi közhely.

Nem számít, hogy a hősnek nincsenek közös érdekei ezzel a lánnyal, és pár napja találkoztak, és ez nyilvánvalóan kevés ahhoz, hogy a hírhedt szerelmi kémia felmerüljön. A nyertesnek meg kell kapnia a nyereményját.

A való életben a hős és a hősnő legjobb esetben is barátok maradnának, és havonta párszor találkoznának egymással a munka és a család között.

7. Az egyik szülő eltűnt

3uc0r53oSok hollywoodi filmben a főszereplőnek vagy hősnőnek nincs egy szülője, vagy akár mindkettő. Ez egy általános kifogás a szereplők számára, hogy irracionálisan és motiváció nélkül cselekedjenek.

Hamis sztereotípiát ad a nézőknek, miszerint az életükben hiányzó szülők lehetnek hibásak minden problémájukban és kudarcukban, akik nem adtak szeretetet nekik, és nem tanították meg őket időben, hogyan kell cselekedniük és mit kell tenniük.

6. A partik mindig szórakoztatóak

rklauz04A filmekben az ifjúsági vagy felnőtt partik mindig érdekes és szórakoztató események. Ha pedig rossz dolgok történnek ott, azok csak "cselekménymotorok", amelyek lehetővé teszik, hogy jobban felfedje a karaktereket, vagy további cselekvésre ösztönözze őket.

A való életben sok buli csak egy csomó munka után elfáradt ember, akik lassan beszélgetnek egymással, isznak alkoholt, néha táncolnak, majd külön utakon járnak és nyugodtan lefekszenek.

5. A gazemberek furcsák, a hősök jóképűek

ykvhxlntEz a nyilvános sztereotípia nem Hollywood találmánya, de aktívan elősegíti. Gyökerei Cesare Lombroso olasz pszichiáter elméletéből származnak, akit gyakran "a bűnügyi antropológia atyjaként" emlegetnek. Lombroso szerint a bűncselekményeket jellegzetes külsejű és jellegű emberek követik el.

A "született bűnözők" Lombroso elmélete szerint szabálytalan koponya formájúak, lejtős, keskeny homlokúak, aszimmetrikus arc- és szemüregek, valamint nagyon erősen fejlett állkapcsok.

Noha megértjük, hogy a filmekben a karakterek megjelenésében mutatkozó különbség a legegyszerűbb módja annak, hogy megmutassuk a nézőknek, ki a hős és ki a gazember, a való életben minden pontosan az ellenkezője lehet. Egy jól öltözött, vonzó külsejű ember könnyen megrögzött gazember lehet (legalább egy nagy házassági csalócsoportot vegyen fel), és egy csúnya ember lehet testben angyal.

Egyébként van egy fordított hollywoodi közhely is. Hogyan lehet egy női gazembert felfedezni egy emberekkel teli szobában? Nagyon egyszerű: ő lesz a legszebb és legszexisebb hölgy ebben a szobában.

4. Egy gazember megölése minden problémát megold

l35torbmA filmekben a rosszfiú halála azonnal normalizálja az életet. Ugyanakkor mindenki figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy továbbra is fennállnak azok a problémák, amelyeket a gazember a film során létrehozott.

Például Voldemort meggyilkolása megoldotta-e a sokvérű varázslók körében a "sárvérűekkel" és a "muglikkal" szembeni negatív hozzáállás problémáját? És Szauron meggyilkolása azonnal minden kedvesét kedvesé és békéssé tette?

Az életben még az olyan terrorszervezetek vezetőinek felszámolása sem, mint az ISIS (Oroszországban tiltva), nem az egész szervezet eltűnésének kulcsa. Tehát a gazember elleni megtorlás természetesen jó, de egyértelműen nem elegendő a happy endhez.

3. A zsenik mindent tudnak és meg tudnak csinálni a világon

1qbkbe0kA legtöbb valós géniusz kiváló eredményeket ér el tanulmányi területén. De nem megy a Nobel-díjas irodalomért, hogy átnézze autómotorját, igaz?

Miért mutat tehát Hollywood gyakran olyan zseniket nekünk, mint Dr. Gregory House, aki nemcsak csodálatos orvos, de fél tucat nyelvet is tud beszélni és zongorázni? Vagy vegye Reed Richardsot a Fantasztikus Négyből, aki egyszerre több területen (matematika, gépészet, fizika, elektrotechnika) zseniális, és mindenhol egyformán jó. A hétköznapi életben ez nem így működik, ha nem vagy Anatoly Wasserman (de ez nem biztos).

2. Az emberek keveset dolgoznak a munkahelyen

5kfbv2r3Úgy tűnik, hogy a film szereplői nem foglalkoznak ugyanannyi munka elvégzésével, mint a való világ átlagmunkásai. Hihetetlenül hosszú ebédszüneteik vannak, és senki sem marad túlórában. És mindig megkérheti kollégáját, hogy "takarjon be a főnök elé". Gyakran beleegyezik abba, hogy kollégája érdekében végzi a munkáját, amíg ő megoldja a személyes problémákat?

Bármely versenyképes, modern iroda vagy gyártóüzem felújítással és határidőkkel rendelkezik, ezért a hétköznapi embereknek nincs sok idejük romantikus kalandokra, rejtélyek feltárására vagy a világ megmentésére.

1. Az ellenség, aki szívességet tett neked, barát lesz

tevusp15Hollywood gyakran kihasználja a volt ellenségekkel való egyesülés gondolatát, amely az egyik leggyakoribb filmklisé. Ennek markáns példája Khan története a Gyors és dühös franchise-ból. Ő volt az egyik legmenőbb szereplő ebben a fizikailag dacoló filmszakmában. És Jason Statham, vagy inkább karaktere, Deckard Shaw ölte meg.

El kell ismerni, hogy Shaw vonakodó együttállása Dominic Toretto csapatával a franchise nyolcadik részében sok örömet okozott a közönségnek. Kémia Hobbs-szal (Dwayne Johnson) olyan jó, hogy indokolta egy külön film megjelenését a párról.

De itt a balszerencse: Shaw megölte a főszereplő egyik barátját. Felrobbantotta Dominic házát, és biológiai családját szinte a következő világba küldte a Fast and Furious 7-ben. De amint segített Dominic csapatának, az felszámolt minden rosszat, amit Shaw korábban tett.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet