itthon Kedvencek 10 gyógyszer a koronavírus elleni küzdelemben

10 gyógyszer a koronavírus elleni küzdelemben

A koronavírus-járvány kapcsán a világ legnagyobb gyógyszergyárai különféle vírusellenes gyógyszereket kínálnak a betegség megelőzésére, csökkentésére és a szövődmények kockázatának csökkentésére.

Kínálunk egy listát azokról a gyógyszerekről, amelyek a Covid-2019 gyógymódjaként vannak elhelyezve.

Felhívjuk figyelmét, hogy ezeknek a gyógyszereknek az új koronavírussal szembeni hatékonysága még nem teljesen tisztázott. És mindnek vannak mellékhatásai. Amikor van a Wuhan koronavírusra jellemző tünetek, azonnal konzultáljon orvosával, és beszélje meg vele, hogy célszerű-e egyik vagy másik gyógyszert szedni ebből a gyűjteményből.

Gyógyszerek a koronavírus fertőzés leküzdésére

10. Hidroxi-klorokin

Hidroxi-klórokinSzámos maláriaellenes gyógyszer nyitja a top 10 gyógyszert a koronavírus elleni küzdelemben - hidroxi-klorokin, klorokin, meflokin. Egyelőre nem teljesen világos, hogy a gyógyszerek pontosan miként küzdenek a vírussal, de amint az Egészségügyi Minisztérium a koronavírus elleni küzdelemről szóló ajánlásaiban szerepel, a hidroxi-klórokin egyfajta módon megakadályozza, hogy a káros vírusok bejutjanak a sejtekbe, és kényelmesen letelepedjenek ott a szaporodás érdekében. A nagyobb hatékonyság érdekében az azitromicin antibiotikummal együtt írható fel.

A maláriaellenes szereknek azonban van egy nagy hátránya - ezek a gyógyszerek károsak a szívre. Ezért csak orvos felügyelete mellett szabad szedni őket, és rendszeresen ellenőrizni kell a szív- és érrendszer mutatóit, például az EKG-értékek legalább 5 naponta történő elvégzésével.

9. Paracetamol - WHO ajánlása

ParacetamolÖnmagában a COVID-19 elleni paracetamol haszontalan, de tökéletesen segít leküzdeni a betegség tüneteit - a hőmérsékletet és a test gyulladásos folyamatait. Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan javasolta, hogy azok az emberek, akik a koronavírus fertőzés első tüneteit tapasztalják, vegyék be a paracetamolt.

Ez nem azt jelenti, hogy önmagában a paracetamol ennyire jó. A WHO az ibuprofen alternatívájaként javasolta. Egyes tanulmányok szerint az ibuprofen alkalmazása akut légúti fertőzésekhez nem kívánt mellékhatásokat okozhat, és végül csak súlyosbíthatja a betegeket.

8. Remdesivir

RemdesivirEgy új amerikai gyógyszer, amelynek eredményei a COVID-19 ellen nagyon ígéretesnek tűnnek, legalábbis a WHO és az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szempontjából. Ez utóbbi részleg még sok hónappal előre megvette a kaliforniai Gilead Sciences cégtől.

Talán hamarosan Oroszországban is megjelenik a gyógyszer - szeptember végén a Gilead Sciences és a Pharmstandard megállapodást írt alá a Vekluri (kereskedelmi név: remdesivir) esetleges partnerségéről és hazánkba történő beszállításáról.

A gyógyszert Kínában tesztelték, ahol az azt szedő betegek átlagosan egyharmadával gyorsabban gyógyultak, mint a normál koronavírusos betegek. Igaz, a remdesivir bizonyult a leghatékonyabbnak enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus esetén, de a mortalitás ugyanazon a szinten maradt.

7. vakcinák mRNS-1273 és BNT162

MRNA-1273 vakcinaÖsszességében jelenleg számos messenger RNS alapú koronavírus vakcinát fejlesztenek ki a világon. A hagyományos oltásokhoz képest, amelyek általában antigén alapúak, az mRNS vakcinák sokkal gyorsabban előállíthatók.

Így működnek: ez az mRNS jut be a szervezetbe, amely, ha nagyban leegyszerűsödik, létrehoz egy gyárat az antigének előállítására az emberi testben, és stimulálja a koronavírus elleni immunitást. Vagyis maga az oltás nem gyógyítja meg a betegséget, de megelőzheti.

Jelenleg a német BioNTech és Pfizer BNT162 oltások és az amerikai Moderna mRNA-1273 vakcinái beléptek az otthoni szakaszra. A klinikai vizsgálatok szerint az oltások elég hatékonynak bizonyultak a betegség megelőzésében.

Az mRNS-vakcinákat azonban nagyon alacsony, -70 ° -nál nem magasabb hőmérsékleten kell tárolni. A hagyományos gyógyszertárak nem rendelkeznek ilyen képességekkel, ami az mRNS-1273 és a BNT162 alkalmazását az egészségügyi központok - kórházak és laboratóriumok - számára meghagyja.

6. Poliklonális anti-SARS-CoV-2-hiperimmun globulin (H-IG)

Poliklonális anti-SARS-CoV-2-hiperimmun globulin (H-IG)A fejlesztés szerzője a japán Takeda Pharmaceutical gyógyszergyár. Úgy döntöttek, hogy egy nem szabványos utat választanak, és a vérplazmát használják a koronavírus gyógyításaként. Pontosabban a hiperimmun globulinok, amelyeket a koronavírusból felépült emberek vérplazmájából nyernek.

A gyógyszer csak ez év szeptemberében kezdett klinikai vizsgálatokon részt venni, és az Egyesült Államok Országos Allergiai és Fertőző Betegségei Intézete (NIAID) támogatta őket. Már 500 „tengerimalacot” toboroztunk a világ különböző országaiból - Dániától Argentínáig. A plazma eredményeket összehasonlítjuk a remdesivirrel és a placebóval.

5. Rekombináns alfa-interferon - az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériumának ajánlása

Rekombináns alfa-interferonAz interferonok olyan speciális molekulák, amelyeket az emberi test a szervezetbe jutó vírusok hatására termel. Használhatók mesterséges anyagok szintetizálásával az alapjukon, amelyeket aztán beteg emberek vesznek el. Mint mondják, mindkettő megkönnyítheti a betegség átjutását, sőt egyfajta oltásként is szolgálhat, megakadályozva a betegség kialakulását.

Az ilyen gyógyszerek közül az Egészségügyi Minisztérium hatékonynak ítélte az interferon alfa 2b (IFN-a2b) injekcióinak alkalmazását. A gyógyszer immunmoduláló, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatású.

4. Avigan (favipiravir)

Avigan (favipiravir)A gyógyszert a japán Fujifilm Holdings gyógyszeripari cég hozta létre kifejezetten az influenza elleni küzdelemben. A gyógyszernek számos mellékhatása volt (például rendellenességeket okozott a magzat fejlődésében), ezért nem jelentették a gyógyszertári láncnak. A japán kormány azonban inkább egy kis gyógyszert tartott a kukájában, ha influenzajárvány éri az országot.

Járvány érkezett a Felkelő Nap földjére, de az influenza nem. A japán orvosok megkezdték a gyógyszer klinikai vizsgálatát, amely alig pár napja ért véget, és most elemzik az eredményeket. A kínaiak azonban, akiknek kezébe került a japán gyógyszer, megerősítik, hogy meglehetősen hatékony - azonban nem maga a vírus, hanem az általa okozott tüdőgyulladás ellen.

3. Koronavir

KoronavirOroszországnak szintén megvan a saját analógja a favipiravir fő hatóanyagával. Ugyanaz az R-Pharm cég gyártja, amely korábban nagy mennyiségben gyártott lopinavirt és ritonavirt. Az egyetlen kár, hogy ez a kombináció hatástalannak bizonyult a Covid-2019 ellen.

Idén szeptember 17-én a koronavirt bejegyezték az Orosz Föderáció gyógyszernyilvántartásába.Egy klinikai vizsgálat eredményei alapján ez a koronavírus-gyógyszer egyenesen elképesztő eredményeket mutat:

  • a betegek több mint fele élesen javult,
  • gyakorlatilag nem voltak mellékhatások, a vizelet savasságának enyhe növekedését leszámítva.

Nagyon hamar megjelenik a gyógyszer a gyógyszertárakban, „szerény” áron, 11 000 rubelenként.

2. Areplivir

AreplivirA japán influenza gyógyszer másik klónja (vagyis egy generikus gyógyszer az eredeti gyógyszer másolata, de egy másik vállalat gyártja), amelyet már a rangsor negyedik pontja is megemlített - a favipiravir. Ezúttal a gyógyszert a Promomed cég gyártja. Szeptember végén a gyógyszer csomagolásonként 12 ezer rubel áron érkezett a gyógyszertárba, és azonnal elfogyott.

A Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat munkatársai azonban már figyelmüket erre a gyógyszerre fordították, és megkérdezéseket küldtek a gyógyszergyáraknak, amelyben arra kérték őket, magyarázzák meg, miért olyan drága? Amire a gyártók azt mondták, hogy a gyógyszer nem szerepel a létfontosságú és nélkülözhetetlen gyógyszerek listájában, így az állam nem akadályozhatja meg őket abban, hogy bármilyen árat szabjanak meg rá. És drága - mert hatékony és „életet ment”!

Igaz, a gonosz nyelvek azt állítják, hogy a favipiravir valójában egy kissé módosított pirazinamid, Oroszországban jól ismert gyógyszer, olcsó gyógyszer a tuberkulózis kezelésére. A csomagolás 180 rubelbe kerül a gyógyszertárakban. Úgy hírlik, hogy a pirazinamid az utóbbi időben rejtélyes módon eltűnt a polcokról. Valószínű, hogy az összes nyersanyagot a COVID-19 elleni legutóbbi gyógyszerekhez használták fel.

1. Avifavir

AvifavirA favipiravir orosz verzióinak listáját az orosz piac legelső fecskéje - a ChemRar-tól származó Avifavir és az orosz közvetlen befektetési alap - koronázza meg. Már május elején az RDIF vezérigazgatója bejelentette, hogy a favipiravir régóta várt csodaszerré válhat a koronavírus-fertőzés ellen. 2020 júniusában pedig több tízezer csomag érkezett az orosz kórházakba, de a gyógyszer még nem jelent meg a kiskereskedelemben.

A gyógyszer a favipiraviron alapuló orosz koronavírus-ellenes gyógyszereknél hagyományos hatékonyságot mutatott. A betegek több mint fele öt nap múlva gyógyult meg, 10 nap után pedig 90%. Igaz, a minta csak 60 fő volt, de - amint az RDIF képviselője állította - valamikor korábban a gyógyszer már átesett a klinikai vizsgálatokon, amelyeken több mint 1200 ember vett részt.

Az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma pozitívan reagált a favipiraviron alapuló gyógyszerek piaci forgalomba hozatalára, de sok orvos szkeptikusan néz rájuk. Összezavarja őket a gyógyszer japán változatának rengeteg mellékhatása, amely hirtelen csodával határos módon eltűnt az orosz drogok közül.

Legalább a terhes nők nem szedhetik ezeket a gyógyszereket a magzatra gyakorolt ​​teratogén hatások, valamint a vese- és májkárosodás miatt. És krónikus betegség nélküli emberek - csak orvos felügyelete alatt. A gyógyszer szedésének befejezése után is ajánlott vérvizsgálatot végezni és orvosi vizsgálatnak alávetni.

A Sputnik V koronavírus vakcina polgári forgalomba került: mikor várható tömeges oltás

Sputnik V koronavírus vakcina2020. szeptember elején Oroszországban megkezdték a vakcinázást a foglalkozási kockázati csoportokba tartozó lakosság koronavírusával szemben - ezek orvosok, tanárok stb.

Azonban még mindig kevés a gyógyszer adagja, és várhatóan a kockázati csoportokba tartozó oroszok tömeges oltására idén október-novemberben kerül sor. Elsőbbségként az oltásba rendőrök, emberkereskedők, szociális biztonsági dolgozók és más, az emberekkel szoros kapcsolatban álló állampolgársági kategóriák vesznek részt.

A COVID-19 elleni oltással egyidejűleg megkezdődik a "Sputnik V" klinikai vizsgálatainak harmadik szakasza. Értékelni fogja a vakcina epidemiológiai hatékonyságát, és a randomizált, kettős-vak vizsgálatok szabványainak megfelelően kell elvégezni.Ez azt jelenti, hogy sem az orvosok, sem a vizsgálat résztvevői (és körülbelül 30-40 ezer ember lesz) nem fogja tudni, hogy ki kapta az igazi gyógyszert, és ki a "dummy" - placebo.

A regisztráció utáni tanulmány befejezése után hatalmas oltási kampány kezdődik Oroszország lakói számára. Szakértők szerint ez 2021. január vége és február eleje lesz.

Ugyanakkor még nincs szó a gyermekek oltásáról, számukra a gyógyszer további kutatásokat követően lesz elérhető. Ezenkívül az orosz oltást még nem tervezték 60 év feletti emberek számára, legalábbis a tanulmány harmadik szakaszának befejezéséig.

A Sputnik V a Gamaleya Központ tudósainak fejlesztése. A vakcina kétkomponensű, az első injekció után három hetet kell várni, a másodikat pedig meg kell tennie. Már bekerült a kábítószerek listájába, amelyek terjesztését az állam ellenőrzi.

A vakcina így működik:

Hogyan működik a Sputnik V

  • A "Sputnik V" beoltásának köszönhetően az oltott személy sejtjeiben megkezdődik a csúcs COVID-19 fehérje termelése.
  • A csúcsok (a képen B, C, D) azok a tárgyak, amelyek a koronavírus felületét pontozzák (a képen A betű jelzi). Segítenek az egészséges sejtekhez kötődni.
  • A beoltott immunrendszer felismeri az idegen fehérjét, és elkezd antitesteket termelni. Így alakul ki a koronavírus elleni immunitás.
  • A vakcinát követően lehetetlen megbetegedni a COVID-19-el, mivel az csak egy olyan fragmentumot tartalmaz, amely felelős a csúcsfehérjék létrehozásáért, amelyekből egy teljes értékű vírus nem tud összegyűlni.

Olyan gyógyszerek, amelyek haszontalannak bizonyultak a 2019-nCov ellen

3. Ribavirin

RibavirinA Covid-19 elleni három legfontosabb hatástalan gyógyszer olyan gyógyszert nyit meg, amelyet az orosz egészségügyi minisztérium egykor az új koronavírus lehetséges kezelésének ajánlott. Az RBC-nek adott interjúban a tüdőgyógyász, az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa, Alekszandr Csucsálin elmondta ennek haszontalanságát.

Elmondta, hogy az elvégzett vizsgálatok után a WHO arra a következtetésre jutott, hogy a ribavirin hatástalan a 2002-ben felmerült koronavírus-fertőzés („atipikus tüdőgyulladás”) ellen. 2012-ben a koronavírus újabb kitörése volt, amelynek biológiai forrása a teve volt. A ribavirin ismét nem volt hatékony. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a ribavirin hasznos lenne a Wuhan koronavírus ellen.

2. Lopinavir-ritonavir

Lopinavir-ritonavirA különféle nevek alatt gyártott kombinált vírusellenes gyógyszer (a legismertebb a Kaletra) hatástalannak bizonyult súlyos koronavírusos fertőzés esetén. A kínai kutatók ilyen következtetéseit március 18-án tették közzé a New England Journal of Medicine.

A Covid-2019 okozta súlyos szövődményekkel járó 199 beteg bevonásával végzett vizsgálat nem mutatta ki a lopinavir-ritonavir hatását a halálozás csökkentésére, az alanyok állapotának javulási ütemére vagy a kórházi tartózkodásuk hosszára.

1. Arbidol

ArbidolMivel a koronavírust segítő gyógyszerek iránti kereslet nagyon magas, az OTCPharm úgy döntött, hogy „trendben van”, és bejelentette, hogy az „Arbidol” gyógyszer hatékony lesz a Covid-2019 elleni küzdelemben.

Egy ilyen merész kijelentés azonban nemcsak a fogyasztók, hanem a Szövetségi Monopólium Szolgálatának érdeklődését is felkeltette. Amely megállapította, hogy az OTCPharm megsérti a reklámtörvény követelményeit.

A FAS szakbizottság szerint az "Arbidol" wuhani koronavírus elleni fellépésével kapcsolatos reklámüzenet meghaladja a használati utasításban szereplő jelzéseket. A büntetés 200-500 ezer rubel bírság lehet.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet