itthon Film Filmek 15 legjobb Cyberpunk-film, minden idők listája

15 legjobb Cyberpunk-film, minden idők listája

A Cyberpunk a sci-fi rendkívül népszerű alfaja, amely tipikus technológiát és tudományt használ a disztópikus társadalom mellett. Megmutatja, hogy az előnyök mellett a csúcstechnológiáknak van egy sötétebb oldala is.

És bár több ezer nagy cyberpunk-könyv létezik odakinn, a mozi ritkán kényeztet minket jó filmekkel ebben a műfajban. A kiváló cyberpunk néhány filmadaptációja (például: "Ghost in the Shell" 2017) teljesen méltatlannak bizonyul modelljéhez.

De nem beszélünk a leggyengébbekről. Beszéljünk minden idők legjobb cyberpunk filmjeiről. És vegye figyelembe a "tiszta" cyberpunk-ot és a népszerű mozit is, ennek a stílusnak számos elemével.

15. Fűnyíró (1992)

Fűnyíró (1992)KinoSearch: 6.63
IMDb: 5.40
Műfaj: cyberpunk, horror, fantázia
Ország: Egyesült Királyság, USA, Japán
Termelő: Brett Leonard
Zene: Dan Wyman
Időtartam: 108 perc

Pierce Brosnan játszik Trace-t, egy tehetséges tudóst, aki egy hírszerzési projekten dolgozik. Miután megismerkedett a szellemileg retardált fiúval, Job Smith-szel, Trace kísérleteket végez vele a virtuális valósághoz kapcsolódóan. És a tegnapi idiótát gyorsan a számítógépes világ hatalmas uralkodójává változtatja.

A projekt eredetileg azonban fegyverek létrehozására irányult, és Jób új ereje gyorsan katasztrófához vezet.

14. Nirvana (1997)

Nirvana (1997)KinoSearch: 6.82
IMDb: 6.10
Műfaj: cyberpunk, fantázia, dráma
Ország: Olaszország, Franciaország
Termelő: Gabriele Salvatores
Zene: Federico De Robertis, Mauro Pagani
Időtartam: 113 perc

Olyan játékot játszani, amelyben minden lehetséges - nem ez az ember álma, amelyet szürke és sivár valóság gyötör? Ez a játék a Nirvana, amelyet az Okosama Starr vállalat eladásra szeretne bocsátani.

Ez a virtuális pompa azonban a beléje behatolt vírus miatt károsíthatja a játékos egészségét. Ezért a játék készítője úgy dönt, hogy elpusztítja. És megy a "Nirvana" -hoz.

13. Johnny a memnikus (1995)

Johnny a memnikus (1995)KinoSearch: 6.86
IMDb: 5.60
Műfaj: cyberpunk, fantázia, krimi
Ország: Kanada, USA
Termelő: Robert Longo
Zene: Michael Danna, Brad Fidel
Időtartam: 98 perc

Ha ez lenne a legjobb cyberpunk-könyvek listája, William Gibson író dominált volna. Sajnos Gibson ragyogó regényei és ötletei évtizedekig várták, hogy a filmgyártás technológiája hozzájuk növekedjen.

Regénye és forgatókönyve alapján Johnny Mnemonic az egyik legkiválóbb cyberpunk-film. A főszereplő (Keanu Reeves) azon futárok egyike, akik értékes információkat hordoznak az agyukban. Johnny memóriájába betöltött információ azonban túl nagy volumenűnek és túl fontosnak bizonyult. Ha nem rakodják le őket időben, akkor meghal. És talán még hamarabb meghal, mert a test nélküli fejből leolvashatók az információk.

12. Trón: örökség (2010)

Tron: Legacy (2010)KinoSearch: 6.89
IMDb: 6.80
Műfaj: cyberpunk, fantázia, kaland
Ország: USA
Termelő: Joseph Kosinski
Zene: Thomas Bangalter, Guy-Manuel de Homem-Christo és mások.
Időtartam: 125 perc

Az első Trón minden bizonnyal egy cyberpunk-film volt, lenyűgöző (annak idején) speciális effektusokkal, amelyek a számítógép, mint a szoftver világának gondolatát közvetítik.

A 2010-es modern folytatás azonban szorosabban együttműködik a cyberpunk témával. Jeff Bridges visszatér Kevin Flynn programozóként, aki húsz évig rekedt a számítógépes világában, mielőtt fia, Sam megtalálta.

Most a fiatal Flynnnek meg kell mentenie apját és egy új digitális életformát, meg kell állítania a számítógépes világ gonosz uralkodóját, és vissza kell térnie a való világba.

11. Létezés (1999)

Létezés (1999)KinoSearch: 7.07
IMDb: 6.80
Műfaj: cyberpunk, fantázia, horror
Ország: Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország
Termelő: David Cronenberg
Zene: Howard Shore
Időtartam: 97 perc

Ami a virtuális valóságot illeti, szinte lehetetlenné válik annak meghatározása, hogy mi valós és mi hamis. Rétegenként, az irrealitás olyan mértékben kerül a valóságra, hogy a köztük lévő különbség kitörlődik.

A film főszereplője, Allegra Geller, aki a csodálatos "Létezés" játékot készítette, meg van róla győződve. Segédjével együtt megpróbálja helyreállítani a sérült játékot, egyre mélyebbre zuhanva annak virtuális dzsungelében.

10. Alita: Battle Angel (2019)

Alita: Harcangyal (2019)KinoSearch: 7.09
IMDb: 7.40
Műfaj: cyberpunk, fantázia, kaland
Ország: USA
Termelő: Robert Rodriguez
Zene: Junkie Ex-El
Időtartam: 121 perc

A japán manga első, de nem egyetlen adaptációja a legjobb cyberpunk-filmek listáján. És ellentétben a 2017-es Ghost in the Shell-rel, Alita melegebb fogadtatásban részesült a közönség és a kritikusok részéről.

Egy irreálisan nagy szemű aranyos lány kalandjai, az elveszett emlékek keresése, a gazemberekkel vívott csaták és a szerelmi vonal - érdekes mindezt nézni, a Harci Angyal pedig bele akar érezni. A cselekmény természetesen nem nevezhető csavartnak és kiszámíthatatlannak, azonban egy estére jó szórakoztató filmként az "Alita: Harci angyal" ideális.

9. Ki az autóból (2014)

Ki az autóból (2014)KinoSearch: 7.11
IMDb: 7.70
Műfaj: cyberpunk, fantázia, dráma
Ország: Egyesült Királyság
Termelő: Alex Garland
Zene: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Időtartam: 108 perc

Alex Garland rendezői bemutatkozása kiszámíthatatlan történetté olvasztja össze a tudományos-fantasztikus és a pszichológiai thrillert. A cselekmény közepén Caleb Smith programozó található, aki egy hétig tartó látogatást nyer a BlueBook, egy szoftvercég alapítójának és vezérigazgatójának félreeső otthonában.

Caleb látogatásának célja, hogy Turing-tesztet hajtson végre egy Ava nevű humanoid roboton, amelynek mesterséges intelligenciája van. Egy nap Ava elmondja Calebnek, hogy alkotója hazug, akiben nem lehet megbízni.

Az Out of the Machine elnyerte a legjobb vizuális effektusok Oscar-díját, és jelölték a legjobb eredeti forgatókönyvnek is.

8. Sötét város (1998)

Sötét város (1998)KinoSearch: 7.35
IMDb: 7.70
Műfaj: cyberpunk, detektív, fantázia
Ország: Ausztrália, USA
Termelő: Alex Proyas
Zene: Trevor Jones
Időtartam: 100 perc

John Murdock a szállodai fürdőszobában amnéziában szenved. És ezért annyit tud magáról, mint a közönség. Hamarosan telefonhívást kap Dr. Daniel Schrebertől, aki azt mondja neki, meneküljön, mert egy csoport ember (más néven Vándorok) üldözi. Útközben Murdoch szobájában felfedezi egy brutálisan meggyilkolt nő holttestét.

Menekül, de nem csak a Vándorok próbálják megtalálni. Frank Boomstead rendőrfelügyelő gyanítja, hogy Murdoch sorozatgyilkos.

Ez a film nem volt kasszabomba, de többnyire pozitív kritikákat kapott és kultikus klasszikussá vált. A "Sötét város" Platón "A barlangmítosz" című allegóriájára emlékeztet, ellentétben áll az ideák világával és lapos vetítésével, amelyet az emberek érzéki valóságként érzékelnek.

7. Robocop (1987)

Robocop (1987)KinoSearch: 7.62
IMDb: 7.50
Műfaj: cyberpunk, sci-fi, akciófilm
Ország: USA
Termelő: Paul Verhoeven
Zene: Basil Poledouris
Időtartam:102 perc

A film a közeljövőben a detroiti bűnözőben játszódik, ahol Alex Murphy rendőrtisztet brutálisan meggyilkolta, majd kiborgként újjászületett az Omni Consumer Products (OCP) megakorporáció.

A detroiti rendőrkapitányság működtetéséért cserébe az OCP átalakíthatja az elhagyott városrészeket "Delta City" -re, luxus független városállamra, az elit utópiájára.

Az ezen a képen bővelkedő erőszakot finom szatíra erősíti az amerikai társadalomról és annak bűnügyi kultúrájáról. Egy érdekes és drámai történet Peter Weller remek színészi játékával párosulva (annak ellenére, hogy nehéz, kényelmetlen öltönyt kellett viselnie) a RoboCop-ot a sci-fi klasszikusává és minden idők egyik legjobb filmjévé teszi.

6. Penge futó (1982)

Penge futó (1982)KinoSearch: 7.67
IMDb: 8.10
Műfaj: cyberpunk, sci-fi, thriller
Ország: USA
Termelő: Ridley Scott
Zene: Vangelis
Időtartam: 117 perc

Ez a film Philip Dick Do Androidok álma az elektromos juhról című könyve alapján készült Ez 2019 disztópikus jövőjében játszódik le, amelyben a mesterségesen létrehozott emberek, az úgynevezett replikánsok rabszolgák. Földön kívüli kolóniákon használják, de a replikánsok számára a Föld felé vezető út el van zárva. A Pengefuttatók pedig lényegében fejvadászok, akik replikánsokat keresnek megölésre (vagy "visszavonulásra").

A Blade Runner több drámai és narratív szinten is kölcsönhatásba lép a nézővel. Ez egy akciófilm, amely sci-fi elemeket tartalmaz, és kölcsönveszi a film noir számos konvencióját, például a titokzatos femme fatale-t, és betekintést nyújt az emberi fejlődés lehetséges következményeibe is. És közben felajánlja a legnehezebb kérdéseket: mi az emberiség, és kinek van joga embernek tekinteni?

5.12 majmok (1995)

12 majom (1995)KinoSearch: 7.79
IMDb: 8.00
Műfaj: cyberpunk, thriller, fantázia
Ország: USA
Termelő: Terry Gilliam
Zene: Paul Buckmaster
Időtartam: 129 perc

Chris Marker 1962-es "La Jetée" című rövidfilmje ihlette Terry Gilliam játékfilmmé alakította újra.

1996-ban egy tizenkét majom hadseregének nevezett titokzatos csoport egy halálos vírust szabadít fel, és szinte az egész emberiséget kiirtja, és a túlélőket a föld alatt kényszeríti.

Gyorsan előre 2035-ig. James Cole-t (Bruce Willis) 1996-ban küldték el, hogy információkat gyűjtsön a vírusról, hogy segítsen a tudósoknak egy kúra kifejlesztésében. Tévesen azonban 1990-ben érkezett meg, és megismerkedett a fanatikus Jeffrey Goynes-szal (Brad Pitt), akiről kiderült, hogy egyike azoknak az embereknek, akiket a tizenkét majomhoz kötnek.

4. Ghost in the Shell (1995)

Kísértet a kagylóban (1995)KinoSearch: 7.94
IMDb: 8.00
Műfaj: cyberpunk, anime, fantázia
Ország: Japán
Termelő: Mamoru Oshii
Zene: Kenji Kawaii
Időtartam: 83. perc

Míg a 2017-es feldolgozás a valaha forgatott legmerészebb cyberpunk látványelemeket tartalmazta (és Takeshi Kitano újabb remek előadását), a Ghost in the Shell anime sokkal jobban imádta a nézőket.

Főszereplője a kiborg-ügynök, Motoko Kusanagi, aki Puppeteer becenévvel üldözi a bűnözői zsenit.

A Ghost in the Shell az egyik legnépszerűbb cyberpunk-film. Ez egy okos és releváns film remekmű, amely még mindig többet mond az emberiségről, mint annak folytatása vagy utánzása.

3. Terminátor (1984)

Terminátor (1984)KinoSearch: 7.97
IMDb: 8.00
Műfaj: cyberpunk, sci-fi, akciófilm
Ország: Egyesült Királyság, Egyesült Államok
Termelő: James Cameron
Zene: Brad Fidel
Időtartam: 108 perc

James Cameron ikonikus akciófilmje a Terminator (Arnold Schwarzenegger), egy kiborggyilkos, aki 2029 és 1984 között Sarah Connor (Linda Hamilton) és Kyle Reese (Michael Bean) meggyilkolására került.

Reese ugyanabból a jövőről érkezett katona, akit visszaküldtek, hogy megvédje Sarah Connort a Terminátortól. Megmagyarázza neki, hogy a közeljövőben a Skynet mesterséges intelligencia hálózata öntudatot fog szerezni, és atomkatasztrófát kezdeményez. Sarah még nem fogant fia összegyűjti a túlélőket és lázadást vezet a gépek serege ellen.

A film a legnépszerűbb Terminator franchise kezdetét jelentette, amely jelenleg öt filmből áll. A hatodik pedig úton van - a "Terminator: Dark Fate" premierje 2019. október 31-én lesz.

2. Metropolis (1927)

Metropolis (1927)KinoSearch: 8.04
IMDb: 8.30
Műfaj: cyberpunk, fantázia, dráma
Ország: Németország
Termelő: Fritz Lang
Zene: Wetfish, Sandro Forte, Gottfried Huppertz
Időtartam: 145 perc

Az egyik legkorábbi cyberpunk-film, a moziban úttörő darabnak számít.

A weimari időszakban forgatott némafilm 2027-ig kalauzolja el a nézőket egy Metropolis nevű futurisztikus disztópikus városba. A társadalmi egyenlőtlenség élénken megmutatkozik benne: a gazdag iparosok fényűzően élnek a felhőkarcolókban, az alsóbb osztály pedig folyamatosan olyan gépeken dolgozik, amelyek jóllakott és nyugodt életet biztosítanak az elit számára.

A film egy városi elöljáró, Freder fiát követi, aki a vidámkertben heverészik, és nincs tisztában a munkásosztály küzdelmeivel és fáradtságával. Egy napon megismerkedik a lánnyal, Marival, aki kirándulásra vitte a gyerekeket, hogy megnézzék a hatalmon lévők életmódját. Lenyűgözve a szépségtől, Freder elhagyja világát, hogy a földalatti géptermekben keresse őt.

A Metropolis legérdekesebb része a mozitörténet első robotjának megjelenése. Ez számtalan példányhoz vezetett, és nagyban befolyásolta a tudományos fantasztika fejlődését általában.

1. A mátrix (1999)

A mátrix (1999)KinoSearch: 8.49
IMDb: 8.70
Műfaj: cyberpunk, sci-fi, akciófilm
Ország: USA
Termelő: Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Zene: Don Davis
Időtartam: 136 perc

Ranglistánk első helyét a Wachowski testvérek (és mostanában nővérek) forradalmi sci-fi akciófilmje foglalja el. Dystopiás jövőt ábrázol, amelyben az élet valójában egy szimulált valóság, az úgynevezett "Mátrix". Öntudatos gépek hozták létre az emberi populáció leigázására, miközben testüket energiaforrásként használják.

Thomas Anderson (Keanu Reeves), a kettős életet élő programozó, a hacker "Neo" álnév alatt találkozik egy Morpheus nevű titokzatos férfival. Azt állítja, hogy Neo megtudhatja az igazságot a valóságról, ha úgy dönt, hogy lenyeli a javasolt vörös tablettát. Vagy beveheti a kék tablettát, és visszatérhet a régi életébe anélkül, hogy emlékezne a Mátrixra. Neo a piros tablettát választja.

A Matrix Trilogy számos díjat nyert, köztük több Oscar-díjat, BAFTA-díjat és Saturn-díjat.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet