itthon Koronavírus Coronavirus Covid-19: tünetek, megelőzés, kezelés

Coronavirus Covid-19: tünetek, megelőzés, kezelés

Frissítve 2020.08.02

Oroszország 16 ellenőrző pontot zárt be a Kína határán azzal a kétségbeesett próbálkozással, hogy megakadályozza a Covid-19 koronavírus terjedését, amely eddig 722 ember életét vesztette és 34 641 megfertőzött. Azonban még ez az intézkedés sem akadályozta meg a vírus behatolását az országba, a betegség 2 esetét már regisztrálták, szerencsére halálesetek nélkül.

Koronavírus elterjedési térkép

A szakértők azt jósolják, hogy az ebben a betegségben szenvedők valós száma elérheti az 1 000 000-et. Kitaláljuk, mi a szörnyű a koronavírusban, valamint elemezzük az orosz egészségügyi minisztérium által ajánlott megelőzési módszereket.

Mi az a wuhani koronavírus?

Hogyan néz ki a 2019-nCoV vírusEz egy olyan vírustípus, amely betegségeket okozhat házi- és vadállatokban, valamint emberekben. A vírus bejut a gazdaszervezet belsejében lévő sejtekbe, és felhasználja őket a szaporodáshoz és a test normális működésének megzavarásához.

A koronavírusokat a latin „corona” szóról nevezik el, mert egy tűszerű héjba vannak zárva, amely hasonlít egy királyi koronára.

  • A wuhani koronavírustörzset Covid-19-nek hívják, és nincs részletesebb neve, mert még mindig rosszul érthető. Ez egy egyszálú RNS vírus, amely akut légzési szindrómát okozhat tüdőgyulladás vagy légzési elégtelenség szövődményeivel, a halál kockázatával.
  • Erős aggodalomra ad okot, hogy senki sem védett a vírus ellen, mert korábban nem találkoztak vele. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 nagyobb kárt okozhat, mint azok a betegségek, amelyekkel gyakran szembesülünk, például influenza vagy nátha.
  • A legtöbb szezonális influenzavírus esetében 1000-nél kevesebb az eset halálozási aránya. De a Covid-19 esetében a letalitás sokkal magasabb. A krónikus betegségben szenvedő idős betegek különösen veszélyeztetettek.

Honnan jött a vírus?

Wuhani tenger gyümölcsei és vadon élő állatok piacaA koronavírusok általában állatokban fordulnak elő. Tehát a SARS-CoV (atípusos tüdőgyulladás) és a MERS-CoV (közel-keleti légúti szindróma) vírusok vélhetően civettákból és tevékből származnak.

Az első vuhani esetekről Wuhanban olyan emberek számoltak be, akik olyan tenger gyümölcsei piacon jártak vagy dolgoztak, ahol elhullott és élő állatokat is értékesítettek, beleértve a kígyókat, a pávákat, a tarisznyákat és a tevehúst.

A Covid-19 fertőzés forrása vélhetően állatokból származik, nevezetesen a patkós denevérekből.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói kijelentették, hogy ők a Wuhan koronavírus természetes hordozói.

De ismeretlen köztes kapcsolat állhat fenn a denevérek és az emberek között.

Feltételezik, hogy kígyókról van szó, amelyeket a wuhani piacon is értékesítettek. Ezt bizonyítják a Pekingi Egyetem tudósai által készített tanulmány eredményei. Genetikai elemzést végeztek a koronavírusról, és megállapították, hogy ezek a legjobban megfelelnek a kígyókat érintő vírusoknak.

A betegség terjedésének fő módja pedig az emberről emberre történő átvitel volt.

Megfertőződhet koronavírussal Kínából érkező csomagok révén?

Meg lehet-e fertőzni koronavírussal Kínából származó Aliexpress csomagok révén?Röviden, nem, nem lehet. Ideális körülmények között a vírus a hordozón kívül él, legfeljebb 5 napig. A csomagok általában hosszabb ideig tartanak.

Jelenleg egyetlen esetet sem regisztráltak tárgyakon keresztül a wuhani koronavírussal.

Az Egészségügyi Minisztérium legfontosabb ajánlásai a koronavírus Covid-19 megelőzésére

Az Egészségügyi Minisztérium ajánlásai a koronavírus megelőzésére

6. Utazásának megtervezésekor ellenőrizze az epidemiológiai helyzetet

Természetesen Kínát le kell törölni a látogatások listájáról. Ugyanakkor más országokban is előfordulnak Wuhan-koronavírus esetei. A legtöbb esetet Thaiföldön jegyezték fel - 25, Japán (89 eset), Szingapúr (33 eset), Hong Kong (26 eset), Dél-Korea (24 eset) és Tajvan (16 eset) is bekerült az első ötbe.

5. Viseljen légzésvédő maszkot

A betegség köhögés és tüsszentés útján, sőt a szem nyálkahártyáján keresztül is terjedhet az emberek között (ha kézzel dörzsöli őket, amely vírusos lesz). Sőt, egy fertőzött ember megfertőzhet másokat, még mielőtt az első tünetek jelentkeznének.

Fontos, hogy orvosi maszkot ne csak nyilvános helyeken, például kórházakban, piacokon, iskolákban stb. Látogasson el, hanem helyesen távolítsa el. Ne érintse meg a maszk elejét a kezével, mert az piszkos lehet.

4. Mosson kezet a zsúfolt helyek meglátogatása előtt és után

A más emberekkel való szoros kapcsolat, beleértve a kezet és az evőeszközök megosztását, a koronavírus fertőzéséhez vezethet.

Sőt, ismert, hogy a vírus átvihető "harmadik féltől" - olyan személytől, aki kapcsolatban állt egy fertőzött személlyel. Tehát alaposan mosson kezet étkezés előtt és a zsúfolt helyek meglátogatása után.

3. Igyon palackozott vizet és fogyasszon főtt ételt

A koronavírus, valamint a levegőben lévő cseppek által közvetített egyéb betegségek megelőzése érdekében jobb olyan vizet inni, amely minimális számú emberrel "érintkezik".

Érdemes azonban megfontolni, hogy a palackozott víz az egyik a legtöbb hamisított termék Oroszországban... A minőségi víz címkéjén fel kell tüntetni a víz forrását (kút vagy vízellátás), a kút számát, valamint a palackozás dátumát és a víz eltarthatóságát, annak keménységi fokát és ásványi összetételét.

Ami a termék hőkezelését illeti, a koronavírus nem képes ellenállni a 40 fok feletti hőmérsékletnek.

2. Ne menjen olyan piacokra, ahol állatokat és tengeri ételeket árulnak

Mivel az első eseteket egy ilyen piac meglátogatása után fertőzték meg, bölcs dolog távol maradni az ilyen helyektől. Sőt, a tudósok egyelőre még nem tudták pontosan megállapítani, hogy a koronavírust melyik állatból továbbították az emberekre.

1. Ne vegyen részt állatokkal kapcsolatos kulturális eseményeken

Az ilyen események fokozott veszélyforrást jelentenek "kettő az egyben". Ez tömeges embergyűjtés és állatok jelenléte, amelyek a vírus hordozói is lehetnek. Ha egy ilyen esemény nem kerülhető el, akkor vegyen fel egy orvosi maszkot, és próbáljon 2 méternél közelebb ne közelíteni más embereket és állatokat.

Fontos: ha rosszul érzi magát, azonnal keresse fel orvosát. Ha a Kínai Népköztársaságból való visszatérése után rosszul érzi magát, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a tartózkodás dátumáról és helyéről.

A Covid-19 koronavírus tünetei

2019-nCoV koronavírus tüneteiMiután a vírus bejutott a szervezetbe, 2–14 napig is eltarthat, mire az első tünetek megjelennek. De a koronavírusban szenvedő személy tünetmentes periódusában továbbra is fertőző lehet.

A Wuhan koronavírus tipikus tünetei a következők:

  1. orrfolyás;
  2. köhögés;
  3. torokfájás;
  4. láz (magas hőmérséklet).

A betegek túlnyomó többsége - a rendelkezésre álló adatok alapján legalább 97 százalék - probléma és orvosi ellátás nélkül gyógyul meg a betegségből.

A koronavírus megfertőződése után a betegek kis csoportja, főleg idősek vagy krónikus betegségben szenvedők tüdőgyulladást - tüdőgyulladást kaphatnak. Ezzel a veszélyes betegséggel a légzés megnehezül, és ha a tüdőgyulladást nem kezelik, az ember meghalhat.

Gyógyítható-e a Wuhan-vírus?

Jelenleg nincs vakcina a kínai koronavírus ellen, kezelése csak tüneti, beleértve a tüdő mesterséges szellőzését is, ha a betegnek légzési elégtelensége van.

Az antibiotikumok nem hatnak a vírusok ellen. A vírusellenes gyógyszerek működnek, de évekre és hatalmas összegekre lesz szükség ahhoz, hogy kifejlesztenek egy gyógyszert a vírus ezen törzséhez.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete és a texasi Baylor Egyetem szerint azon dolgoznak, hogy egy olyan vakcinát hozzanak létre, amely általában a koronavírusokkal kapcsolatos ismereteken alapul. A tudósok a SARS-járványból nyert információkat is felhasználják. De ez a fejlődés eltarthat egy évig vagy annál tovább.

Jelenleg a különböző országok kormányai azon dolgoznak, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését és ellátják a fertőzött embereket.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet