itthon A legtöbb a világon A legdrágább szövet a világon

A legdrágább szövet a világon

Elgondolkodott már azon, hogy miért olyan drága bizonyos ruhadarabok? Ez a név fontosságától és a tervező kreativitásának szintjétől függ, de a válasz leginkább a szövetekben rejlik.

Minőségük és kényelmük páratlan. Nem is beszélve arról a tényről, hogy a világ legnagyobb gyártói gyártják őket, ami szintén befolyásolja az árpolitikát.

Szeretne tudni a világ legfényűzőbb és legdrágább szövetei? Mindent elmondunk és megmutatunk.

10. Japán farmer

Japán farmer

A szokásos farmer nem túl drága szövet, de japán fajtája valami különleges. Számos tényező miatt magas hírnévnek örvend a farmer rajongói körében:

  • kiváló minőségű alapanyagok hosszú vágott pamutból. Vannak olyan egzotikus alapanyagok is, mint a pamut és cukornád, pamut és hibiszkusz, pamut és bambusz keveréke.
  • Természetes indigofestés. Szintetikus indigót is használnak, ez lehetővé teszi az előállítási költségek csökkentését.
  • Kis sebességgel működő vintage gépek használata. Ez növeli a szövet szilárdságát és tartósságát.
  • A késztermék alapos zsugorodásgátló, mechanikai és kémiai utókezelése.

A japán farmer továbbfejlesztett változatát olyan márkák vásárolják meg, mint a Louis Vuitton és a Gucci. Az ilyen típusú szövetből készült drága nadrágok (például a G001-T Gold Label Momotaro) ára pedig 2000 dollárig is felmehet.

9. Burmai selyem lótuszvirágokból

Burmai selyem lótuszvirágokból

A Mianmarból származó lótusz selyem (vagy kyar chi) rendkívül ritka és puha szövet, amelyet véletlenül hoztak létre. A legenda szerint egy évszázaddal ezelőtt egy lány lótuszvirágot szedett, amelyet egy szerzetesnek ajándékozott. De aztán észrevett egy szálat, ahol levágták a szárát, és ruhákba szőtte szeretett szerzetesének.

A lótuszrost készítésének folyamata hosszú és fárasztó, és csak kézzel történik. 1 kilogramm fonal előállításához több tízezer lótuszszár szükséges. Ezért a kyar-chi az egyik legritkább és legdrágább szövet a világon. Például egy burmai selyemkendő 100 és 120 dollár közé kerül, ha közvetlenül a gyárban vásárolja meg.

8. Eperfa selyem

Eperfa selyem

Ez egy igazi elit a selyem, a legmagasabb minőségű szövet és a hozzá tartozó ár világában. Az eperfa selymet kézzel állítják elő selyemhernyó gubókból, amelyeket speciális gazdaságokban tenyésztenek, ellenőrzött hőmérsékletű és páratartalmú, és a lárvákat kizárólag eperfa levelekkel szolgálják fel reggelire, ebédre és vacsorára.

A selyem feldolgozásakor nem használnak vegyszereket, ezért az anyag összes tulajdonságát teljes mértékben megőrzik. A kapott anyag hipoallergén, textúrája és színe rendkívül egyenletes.

Egy méter Mulberry selyem körülbelül 100 dollárba kerül, ami nagyon drágává teszi a többi selyemszövethez képest.

7. Cervelt márkájú szövet

Cervelt szövet

Az új-zélandi gímszarvas gyapjújából nyert anyag Cervelt néven ismert - a szövet puha, mint a kasmír, de nagyon ritka, mivel egy állat évente csak 20 gramm szöszöt kaphat.

Annak érdekében, hogy megérezhesse ritkaságát és kizárólagosságát, tudja, hogy 2014-ben a londoni Harry's limitált 100 cervelt zoknit kínált. Minden pár 1500 dollárba került.

6. Szövet gyémánt szemcsével

Gyémánt chip

2001-ben a Scabal textilgyár egyedülálló szövetet mutatott be, amely mikrokristályos gyémántforgácsból merinó gyapjúval és selyemmel keveredett.

A gyár tervezői sok más drága szövetet is létrehoztak, köztük 24 karátos aranyat, platinát és lapis lazulit. A Diamond Chip nevű csoda létrehozásának technológiája továbbra is rejtély, de az ebből származó termékek költsége nem titok. 2011-ben egy kétrészes, "gyémánt" anyagból készült öltönyt 7000 fontért kértek. Most még magasabbnak kell lennie az árnak.

5. Baba kasmír

Baba kasmír

A kasmír mindig is sok híresség kedvence volt és a világ legbefolyásosabb emberei... Nem hiába hívják „puha aranynak”. Fonalak készítése kasmírkecskék aljszőrzetéből, majd szövetek készítése ebből a fonalból időt és türelmet igényel.

A kasmírnak többféle típusa van. A legexkluzívabb a Mongóliában és Kína északi részén gyártott baba kasmír, legfeljebb 1 éves gyerekek alsókabátjából. Minden gyerek legfeljebb 30-40 gramm anyagot adhat, és mivel az aljszőrzet lassan növekszik, és a hideg elleni védelemre van szükség, egy év alatt másodszor nem lehet az állatot nyírni.

Az eredmény nagyon finom rost, és a végtermék 20 százalékkal puhább, mint a szokásos kasmír.

4. Shakhtush

Shakhtush

A nepáli és indiai shakhtush egy tibeti antilop (chiru) aljából szőtt szövet. Az elragadóan meleg és puha anyagot a finom gyapjú királyának tartják, ezért luxus kendőkben használják, amelyek akár 5000 dollárba is kerülhetnek.

A kendőket csak Kasmír szövőmesterei szőik, akikről ismert, hogy egyedülik képesek kezelni. Olyan könnyű és puha termékeket hoznak létre, amelyek áthaladhatnak egy gyűrűn.

A szövet magas költségének hátránya, hogy a chiru veszélyeztetett, elsősorban az orvvadászok miatt. Egy kendőhöz 2–5 állat gyapja szükséges, a termék méretétől függően.

3. Guanaco

Guanaco

Ezt az elit szövetet az azonos nevű teve család Dél-Amerikában élő képviselőinek gyapjújából nyerik.

Ezek az állatok kedvelik a spártai életmódot - hideg szélben, zord hegyi körülmények között. Ezért kabátjuk meglepően meleg, ugyanakkor puha és finom tapintású.

Egy felnőtt állatból legfeljebb 1200 gramm gyapjúhoz juthat. Emiatt, valamint az állatok hiánya és a durva védőszőr elválasztásának fáradságos folyamata miatt a guanaco szövet nagyon drága. Például egy női hosszú kabát 25 000 és 35 000 dollár közötti áron adható el.

2. Vicuña

Vicuna

A vicuñák a teve család legkisebb és legkecsesebb tagjai, vékony és selymes kabátjuk elég meleg ahhoz, hogy a hegyekben fagyos, 5000 méteres távolságban élhessenek a perui Andokban.

A fogságban lévő vicuñák szó szerint éhen halnak, ezért a perui törvények megkövetelik, hogy vadak maradjanak. Természetesen, kivéve azokat az eseteket, amikor begyűjtik őket a gyapjú egy részének levágása érdekében (minden lehetetlen, különben az állat meghal a hidegtől).

A Vicuña nemcsak a legkönnyebb és legmelegebb szövet a világon, hanem az egyik legdrágább is. Egy vicunakabát ára meghaladja az 50 000 dollárt, az ebből az anyagból készült sál pedig körülbelül 4000 dollárba kerül. Csak nagyon gazdag emberek engedhetik meg maguknak ilyen luxust. Például Károly herceg 2001 óta a vikunakabátot a nyilvánosság előtt sportolja.

Károly herceg vicunakabátban

Ez a világ legfinomabb természetes szövete is - minden haj átmérője csak 12 mikron. Összehasonlításképpen: az emberi haj átmérője körülbelül 50 mikron, a merinó gyapjú pedig körülbelül 24 mikron.

A szövet elkészítéséhez csak az aljszőrzet alkalmas, az védőszőrt kézzel kell eltávolítani. Ez meglehetősen fáradságos folyamat, amely befolyásolja a szövet költségeit is.

Tisztítás után 250 gramm gyapjúból csak 120 gramm marad. És ha géppel tisztítják, akkor csak 60 gramm.Egy kis sál elkészítéséhez elegendő egy állatot levágni, de ha kabátra van szüksége, akkor egy rögtönzött "fodrászatban" 25-30 vicunát kell vezetnie.

Ennek az anyagnak az egyedülálló puhasága, könnyedsége, melegsége és krémes textúrája, valamint az elkészítésének bonyolultsága biztosítja, hogy a vicuña sokáig a világ második legdrágább textíliája maradjon.

1. Pókháló szövet: a legdrágább a világon

A pókháló szövet a legdrágább a világon2009-ben a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumban egyedülálló darabot állítottak ki - teljes mértékben gömbszövő pókfonalakból készült köpenyruhát.

Simon Pearce, brit textilművészettörténész és Nicholas Godley, amerikai üzleti partnere közös projektjének eredménye. A munka öt évig tartott, és több mint 300 000 fontba (kb. 395 820 dollár) került.

Azok a pókok, amelyeket Pierce és Godley használtak szövetük elkészítéséhez, Nephila inaurata néven ismertek. Csak ebből a fajból származó nőstények termelnek selymet, amely szövedékbe szőtt. Érdekes tulajdonság: a kerek szálak hálója izzik a napon.

Nephila inaurata

Millió pók kellett egy ruha elkészítéséhez, valamint 80 ember kellett Pierce és Godley asszisztensnek. Közös erőfeszítéseik eredményeként a világ egyetlen legvékonyabb és legkönnyebb aranyruha készült pók selyemből. Jelenleg a londoni Victoria and Albert Múzeumban van, 500 000 dollárra becsülik és nem eladó.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet