itthon Pénzügy A világ legfontosabb pénzügyi projektjei

A világ legfontosabb pénzügyi projektjei

Az amerikai nonprofit szervezet, a Project Management Institute évek óta összeállítja az emberiség történelmének legfontosabb projektjeinek listáját. A kiválasztottak között van a leghíresebb és legbefolyásosabb közülük, akik áttörést értek el a területükön, és ezzel visszavonhatatlanul változtattak rajta.

A projektek a mérnöki munkától az egészségügyig, a gazdálkodástól a videojátékokig, a logisztikától az építészetig terjedhetnek. A szakterület vezető szakértői, akadémikusok és újságírók több mint 1000 címet tartalmazó listából választották ki őket. És elmeséljük a világ 10 legbefolyásosabb pénzügyi projektjét.

10. E-kereskedelem

rjqfled3Most nehéz elhinni, de még a 90-es évek elején fantáziának számított a részvények interneten történő kereskedése személyi számítógép segítségével. Az e-kereskedelem valóra vált egy álmot. Már 1991-ben elindította az első online kereskedési programot. 2018 végére pedig 4,9 millió közvetítői számlával rendelkezett a cég, 282 ezerrel, évente kis mennyiségű tranzakcióval és 30 fiókteleppel szerte a világon.

9. John Bogle Index Alap

bjycngntAmikor John Bogle, a The Vanguard Group befektetési vállalkozás alapítója úgy döntött, hogy létrehozza a világ első indexalapját és elérhetővé tegye azt a nagyközönség számára, más finanszírozók az ujjaikat a halántékukhoz csavarták. Őrültnek tartották, és kezdeményezését "Bogle bolondságának" nevezték.

De Bogle utoljára nevetett. Nemcsak a pénzügyi színtéren nyert - az évek során cége vagyona 1,8 milliárd dollárról 600 milliárd dollárra nőtt -, hanem újításával könnyebbé és jövedelmezőbbé tette a befektetéseket az egyszerű emberek számára.

8. Venmo

nv5dg1f2Ez a mobil alkalmazás 2009-ben indult, és sokkal könnyebbé tette az online fizetéseket. Segítségével az emberek átutalhattak forrásokat az alkalmazás egyik számlájáról a másikra. Igaz, mind a feladónak, mind a fogadónak az Egyesült Államokban kellett élnie.

Jelenleg az alkalmazást körülbelül 40 millió ember használja. A PayPal tulajdonosa. Mivel azonban a kapcsolat egyenrangú, a személyes adatok kiszivároghatnak. Ennek megakadályozása érdekében a vállalat rendszeresen módosítja biztonsági protokolljait.

7. Sanghaji tőzsde

z3bzqtaiKína furcsa keverék a kapitalizmus és a vörös zászló imádata, valamint Mao nagyapja között. A kínaiak nem bánják, ha dolgoznak és keresnek, beleértve a tőzsdén való kereskedést is, de ezt saját feltételeikkel akarják megtenni.

Példa erre a sanghaji tőzsde. 1990-ben, majdnem fél évszázaddal a kínai kommunista forradalom után nyitották meg. Most a tőzsde a legnagyobb lett az egész országban, és a tranzakciók mennyiségét tekintve a negyedik legnagyobb lett a világon.

6. Nasdaq

k3rhbwnzAz első tőzsde, amely a hagyományos kereskedési szintet automatizált számítógépes hálózattal váltotta fel.

Ez az innovatív megoldás a Nasdaq-ot a világ második legnagyobb tőzsdéjévé tette; jelen pillanatban csak New York után áll. Főleg a csúcstechnológiákra szakosodott: elektronika, szoftver, számítógépes megoldások és így tovább. Jelenleg több mint 3000 vállalat kereskedik részvényekkel ezen az oldalon.

5. COSMOS csomagkövető rendszer

bv1esc4mA FedEx egyike azon ritka márkáknak, amelyek már régen beolvadtak az általuk nyújtott szolgáltatásba a társadalmi alkotásban. Sok amerikai számára a fedex egynapos szállítást jelent.És mindez egy olyan projektnek köszönhető, amely egy teljes kézbesítési nyomkövető rendszert eredményezett, amely forradalmasította az elektronikus kereskedelmet.

A COSMOS egy online ügyfél-, tranzakciós és szolgáltatási rendszer, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a szállítóiktól az ügyfelekig nyomon kövessék csomagjaikat. A rendszer egyszerűsége, kényelme és átláthatósága jelentősen megnövelte az online vásárlás népszerűségét. Miért, a Cosmos jóvoltából olyan kereskedelmi óriások születtek, mint például az Amazon.

4. Bitcoin

2b3pq3e12008-ban egy "Satoshi Nakamoto" fedőnevű programozó közzétett egy szöveget, amelyben kifejezte a digitális valuta létrehozásának gondolatát. Teljesen biztonságosnak, bizalmasnak és teljesen átlátszónak kell lennie.

Nakamoto pedig megvalósította ötletét. Egy titokzatos programozó bányászta a bitcoinok első blokkját, és létrehozott egy módot is mindegyikük nyomon követésére - blokklánc, p2p hálózat. Minden bitcoin utazási pontot a hálózat bármely felhasználója megtekinthet. Így biztosította a Bitcoin szerzője alkotását a hamisítástól. És mindez a kormányok, bankok és más pénzügyi intézmények legkisebb részvétele nélkül történt. Az évek során mind a Bitcoin, mind más kriptovaluták népszerűsége az egekbe szökött, így a Bitcoin az egyik legbefolyásosabb üzleti projekt a világon.

3. M-Pesa mobil mikrofinanszírozási platform

jjv2fuk0Az M-Pesa megnyitja az elmúlt 50 év legbefolyásosabb pénzügyi projektjeinek első három helyezettjét. A szakértők úgy vélik, hogy ez az egyik legmodernebb kezdeményezés a pénzátutalás, a pénzügyek és a mikrofinanszírozás terén - mindezt mobilon keresztül.

A projektet a Vodafone kommunikációs szolgáltató és a kenyai kormány tulajdonában lévő Safaricom indította 2007-ben. Indítása óta az M-Pesa rendszer hat másik országra is kiterjedt, köztük Tanzániára, Egyiptomra és Ghánára. Segítségével az afrikaiak fizetnek béreket, jegyet foglalnak, számlákat fizetnek, biztosításokat adnak, kölcsönöket adnak ki, és még sok minden mást.

2. Alibaba Singles Day

e0jwds4bMi az orosz nem szeret vásárolni Kínában! Különösen kedves honfitársaink számára az november 11-i (11/11) nap, az úgynevezett "Singles Day", amikor az online mega-konszern Alibaba Group tartja az év legnagyobb eladását.

Az Alibaba Singles Day értékesítési statisztikája megdöbbentő. Tavaly összesen 38,4 milliárd dollárért adták el az árukat. Sőt, az előző év, 2018 rekordját csaknem 26% -kal haladta meg! Összehasonlításképpen, ezek az adatok több mint 2,5-szer magasabbak, mint a Fekete Péntek és a Cyber ​​Hétfő eladásai ugyanabban az évben az Egyesült Államokban.

1. Euro

1nm22g2pA Projektmenedzsment Intézet szerint a pénzügyi projektek közül a legfontosabb az euró bevezetése. És nem csoda: az euró az Európai Unió 19 tagállamának nemzeti pénzneme; összesen 343 millió ember él az „eurózónában”. Az Európai Unió számos országában az új monetáris egység vagy a nemzeti mellett létezik, vagy régóta kiszorította az „őslakosokat”. És azokban az országokban, amelyeket a monetáris unifikáció közvetlenül nem érint, és amelyek nem tagjai az EU-nak, az euró tartalék valutaként létezik az amerikai dollárral együtt.

Az euró bevezetése nem könnyű, és szó szerint évtizedeket vett igénybe. A finanszírozók már a 70-es évek közepén elkezdtek gondolkodni egy közös európai monetáris egységről, de az ebbe az irányba való valós lépéseket az EU létrehozásáról szóló maastrichti szerződés 1992-es aláírása után kezdték meg. Az első országok pedig csak 7 évvel később csatlakoztak az Eurospace-hez.

Kétségtelen, hogy az Európai Unió létrehozása és egy új közös valuta-szimbólum megjelenése gyökeresen megváltoztatta az európai országok számos pénzügyi rendszerének munkáját. És az eurónak a dollár versenytársaként történő létrehozásának célja az EU-t rendszeresen megrendítő összes pénzügyi válság ellenére általában megvalósult. Jelenleg a dollár részesedése a világkereskedelemben 40%, míg az euró részesedése mintegy 5% -kal elmarad attól.Az összes tranzakció 35% -át euróban fizetik ki.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet