itthon Pénzügy A 10 legfontosabb szakma, amely 2030-ig eltűnhet

A 10 legfontosabb szakma, amely 2030-ig eltűnhet

El tudnád képzelni gyerekként, hogy sofőr nélküli autók és drón csomagok kézbesítése valóban fennáll, ha felnősz? Annak érdekében azonban, hogy több helyet kapjon az új, a réginek néha el kell mennie.

Itt van 10 munkahely, amelyek valószínűleg nem léteznek 2030-ban. E különlegességek helyett jobb a legtöbbet választani követelte a jövő szakmáit.

10. Könyvtárosok

oizzldsbBár a világon mindig lesznek papírkönyvek - függetlenül az elektronikus példányaik sikerétől -, az őket katalogizáló könyvtárosok már a specialitások „veszélyeztetett fajai” közé sorolhatók.

Számos nyilvános könyvtár küzd a nyitottság miatt a finanszírozás csökkentése miatt, és az akadémiai intézmények már régóta elkezdték digitalizálni szövegeiket a könnyebb tárolás és visszakeresés érdekében.

Bár az irodalomhoz való kiterjedt hozzáférés jó, szomorú látni, hogy a könyvtárak, valamint hasznos és hozzáértő kurátoraik elhalványulnak.

9. Pénztárosok a szupermarketekben

tc1y4n5vAz elmúlt években egyre több szó esett a készpénz nélküli társadalom valóságáról, amelyben az érintés nélküli fizetések a legelterjedtebbek.

Bár nem minden ország áll készen erre a változásra, és sokan úgy döntenek, hogy továbbra is készpénzt használnak a kiadások jobb nyomon követésére, egy biztos: minden évben növekszik az önkiszolgáló pénztár. Az RBR brit elemző cég 2016-os előrejelzése szerint számuk a világon 2021-re eléri a 325 ezret.

Az ilyen pénztárak már mindennapiak sok nagy szupermarketben és népszerű gyorséttermekben, például a McDonald's-ban, ami azt jelenti, hogy a pénztáros szakma egyre népszerűtlenebbé válik.

8. Postások

vetqxyypBár a csomagok kézbesítéséhez továbbra is futárokra lesz szükség, a minden reggel levelet kézbesítő postások munkája egyre kevésbé keresett. Ez főleg azért van, mert az általuk szállított dolgok lassan átkerülnek a "virtuális birodalomba":

  • a közüzemi számlák online megtekinthetők és kifizethetők,
  • a csomag megérkezéséről az Orosz Posta alkalmazásban vagy más országokban található hasonló alkalmazásokban található információ, nincs szükség papíros értesítésekre,
  • az emberek ritkábban küldenek egymásnak papírt.

7. Stewardessek és utaskísérők

y1s320kdA szakértők azt jósolják, hogy 2022-re 7% -kal kevesebb ilyen bájos hölgy (és férfi) fog minket a légi közlekedés fedélzetén fogadni. Miközben a légitársaságok harcban állnak egymással, hogy versenyképesebb árakat kínáljanak és mindenféle költségeket optimalizáljanak a profit maximalizálása érdekében, a légiutas-kísérők és az utaskísérők munkahelyeinek óriási száma már megcsappant, és a következő évtizedre vonatkozó előrejelzések nem ígérnek pozitív változásokat.

Ezenkívül a legtöbb modern repülőgép biztonsági kijelzőkkel és fejlett automatizált biztonsági berendezésekkel van felszerelve, ami felesleges luxust jelent a légiutas-kísérők jelenlétében.

6. Taxis diszpécserek

ez24fqogAz olyan alkalmazások növekvő népszerűsége miatt, mint az Uber és a Yandex.Taxi, valamint az útitársak szolgáltatásai, a taxis diszpécser szakma a közeljövőben eltűnhet.

Végső soron még okosabb alkalmazások váltják fel, amelyek oda vezetik az autókat, ahol az utasok akarják.

5. Favágók

ou0xvufvAz öt legfontosabb szakmát, amely 2030 előtt eltűnhet, egy bátor, nehéz és sajnos nem a legkeresettebb munka nyitja meg.

Egyre több papírtermék válik digitalizálttá, és az előrejelzések szerint a favágó szolgáltatások iránti kereslet 2022-re 9% -kal csökken.

Az erdőirtás iránti igény nem szűnik meg, de a jövőben a fametszők emberi munkáját kifinomultabb és fejlettebb technológiákkal lehet felváltani.

4. Banki pénztárak

hkl4gb3jMilyen gyakran jár a bankba készpénzt felvenni? Valószínűleg nem túl gyakran - és ez csökkenti annak szükségességét, hogy az emberi pénztárosok feldolgozzák a tranzakciókat a pénzügyi intézményekben.

A fogyasztók lelkesek az online banki és a mobil banki szolgáltatások iránt, a napi 24 órában működő ATM-ek pedig nagyon vonzóak azok számára, akiknek nyitvatartási ideje miatt nem látogathatják a bankot a hagyományos nyitvatartási időben.

3. Titkár-gépírók

3zg4xkw0Igen, még mindig vannak olyan emberek, akik betűk és egyéb dokumentumok begépelésével élnek meg feletteseik diktálására. Talán régimódi írógépek váltották fel a modern számítógépeket.

A titkári gépíró szakma azonban gyorsan elavult az olyan újításoknak köszönhetően, mint a hangfelismerés, bár korántsem tökéletesek.

2. Levélválogatók

kjj5mrzlEnnek a szakmának a tagjai válogatják a helyi és nemzetközi postákat, csomagokat és csomagokat, szállítószalagokkal és egyéb eszközökkel dolgoznak a levelek feldolgozásához és rendezéséhez, valamint az útvonalon történő elküldéséhez.

Az újabb, automatizált levélirányító rendszerek azonban kevesebb emberi segítséget igényelnek. A levélválogatók száma folyamatosan csökken a postai szolgáltatás szűkös költségvetése és az e-mailek egyre növekvő használata miatt.

1. Gyorsétterem szakácsok

Az árak alacsony szinten tartása érdekében a gyorsétterem mindig új és hatékonyabb üzleti lehetőségeket keres. Különösen akkor, ha a gyorséttermi dolgozók magasabb béreket követelnek. Ez azt jelenti, hogy a szakácsokat lehetőség szerint gépek helyettesítik.

Szingapúrban pedig a Chef-in-Box kávézó - "VendCafe" - új formátumát már sikeresen tesztelték. Vannak automaták, amelyek az ételek széles választékát kínálják a világ különböző konyháinak receptjei szerint - a japántól és a malájtól kezdve a nyugati és az indiai ételig. Sem szakács, sem pénztáros, sem kiszolgáló személyzet. Kényelmes, igaz?

Mit kell tenni annak elkerülése érdekében, hogy egy veszélyeztetett szakma képviselőjévé váljunk?

A Dell technológiai óriás 2017-ben közzétett jelentése azt állítja, hogy a 2030-ban rendelkezésre álló munkák 85 százalékát még nem is találták fel, és a következő 13 év során felismerhetetlenné válik a technológiai helyzet.

„A változás üteme olyan gyors lesz, hogy az emberek„ most ”megtanulják az olyan új technológiákat, mint a kibővített valóság és a virtuális valóság. Az új ismeretek megszerzésének lehetősége értékesebb lesz, mint maga a tudás ”- mondja a Dell.

A 10 év alatt népszerűtlenné váló szakmák közül sok inkább mutálódik, mintsem teljesen elpusztulna, és a munkavállalók által megszerzett készségek átkerülhetnek más szerepekbe.

A tanulásra és a foglalkozás megváltoztatására való hajlandóság a közeljövőben a munkaerőpiacon elért sikerek fontos jellemzője lesz.

Ha maximális védelmet szeretne a haladás karmai ellen, javasoljuk, hogy a következő 3 csoport egyikében kezdjen karriert:

  1. Kreatív munka - például művész, tervező vagy építész.Még a legerősebb számítógépek sem képesek és valószínűleg nem reprodukálják a jövőben az igazi emberi ihletet.
  2. Olyan párkapcsolati munka, amely összetett kapcsolatok kiépítését és fenntartását igényli másokkal. Ilyen például orvos, tanár, animátor vagy idegenvezető-fordító.
  3. Műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek - mérnökök, esztergák, programozók, automatikus vonalbeállítók, autószerelők, szerszámkészítők, műszaki elemzők stb.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet