itthon Film A könyvek legjobb 10 filmadaptációja az oroszok szerint

A könyvek legjobb 10 filmadaptációja az oroszok szerint

A "Liters" könyvszolgáltatás az Okko online mozival együtt felmérést végzett annak kiderítésére, hogy a népszerű könyvek mely adaptációi a legsikeresebbek az oroszok szempontjából. A felmérés eredményeit az Ön figyelmébe mutatjuk be.

10. "Twilight", Stephenie Meyer azonos nevű ciklusa alapján

Az oroszok szerint a könyvek legjobb 10 filmadaptációját egy fantázia melodráma nyitja meg, amely minden alkalomra szól a szerelemről, a vér iránti vágyról és ugyanazon arckifejezésről.

Stephenie Meyer, aki ezt a vámpír-ságát írta, kezdetben csak Henry Cavillt látta a főszereplő szerepében. A 24 éves fiatal azonban nem tudott meggyőzően eljátszani egy 17 éves tinédzsert, így a szerep karcsú és fiatal kinézetű Robert Pattinsoné lett. És a felmérés eredményeiből ítélve százszázalékosan eltalálták a szerepet.

9. "Háború és béke" 1965-1967, Lev Tolsztoj műve alapján

A Liters és az Okko által megkérdezett oroszok majdnem fele - nevezetesen 46,5% - javasolja először a könyv elolvasását, hogy megismerkedjen a Háborúval és a Békével. A válaszadók mindössze 24% -a szavazott a filmadaptáció előnyére.

Az 1965-ös adaptációt Szergej Bondarchuk forgatta, ő is az egyik főszerepet játszotta. Bondarcsuk partnerei a filmben Vjacseszlav Tihonov, Oleg Tabakov és Ljudmila Szaveljeva voltak. A főszereplők képei annyira pontosan egybeestek az akkori iskolai irodalom tanfolyamának értelmezéseivel, hogy a szovjet iskolások számára külön rendezték a "Háború és béke" vetítéseket.

8. "Jane Eyre", 2011-es adaptáció, Charlotte Bronte könyve alapján

A Carey Fukunaga rendezésében készült melodráma főszereplői Mia Wasikowska és Michael Fassbender.

Tehetséges színészi játék, Dario Marianelli csodálatos zenéje, gyönyörű tájak, jól megválasztott díszletek és jelmezek, valamint a színvonalas operatőr - mindez méltóvá tette a 2011-es filmadaptációt egy remek könyvre.

7. "Harc klub", Chuck Palahniuk

Az elragadó önpusztítás, amely segít kitörni a szürke hétköznapok sorozatából, annyira megkedvelte az orosz nézőket, hogy a hetedik helyre kerültek a legsikeresebb filmadaptációk válogatásában.

Chuck Palahniuknak is tetszett ez a film, sőt beismerte, hogy a film befejezése sikeresebb volt, mint a könyvben.

6. Stephen King Shawshank-megváltása

Az 1982-ben megjelent Rita Hayworth és a Shawshank Rescue atipikus volt egy horrorkirályhoz képest. Semmi misztika vagy borzalom nem volt benne, csak pszichológiai dráma.

Az 1994-ben kiadott filmadaptáció "kultusz" státuszt kapott, bár eleinte alig sikerült megtérítenie a befektetést (25 millió dollár) a pénztárnál. A Red szerepét játszó Morgan Freeman szerint ez volt a legjobb filmműve. Egyébként Tom Hanks játszhatott volna A Shawshank-ben, ha nem egy másik kultikus film - Forrest Gump - forgatásával volt elfoglalva.

öt.Elfújta a szél, 1939 adaptáció, Margaret Mitchell regénye alapján

Számos film készült Mitchell könyve alapján, de a Liters and Okko közvélemény-kutatásban az 1939-es adaptáció vezet, Vivien Leigh Scarlett O'Hara, Clark Gable pedig Rhett Butler.

Egy gyönyörű déli nő és egy bájos csempész szerelmi története áldozatul esett az Egyesült Államokban a BLM mozgalomnak, állítólag a rabszolgarendszer romantikázása és a fekete hősök "rossz" képei miatt. Az NBO tévécsatorna még a "Gone with the Wind" -t is eltávolította a nyilvánosság elől. Akkor azonban úgy döntött, hogy visszatér, de a megfelelő politikailag korrekt megjegyzésekkel.

De az anya szerepét játszó Hattie McDaniel lett az első afro-amerikai nő, aki Oscart kapott.

4. "Büszkeség és balítélet" 1995, Jane Austen könyve alapján

Az 1995-ös film Jane Austen munkájának ötödik adaptációja lett, és a kritikusok szerint a legsikeresebb. A nézők a képet valódi értékükben is értékelték, amit a híres könyvek legsikeresebb filmadaptációiról szóló felmérés eredményei is bizonyítottak.

Vicces, hogy Joe Wright rendező kezdetben nem akarta bevonni Keira Knightley-t a forgatásra, mivel túl vonzónak tartotta Elizabeth Bennett szerepéhez. De Kira fiús karaktere volt a legalkalmasabb az önelégült és éles nyelvű hősnőhöz.

3. "Green Mile", Stephen King könyve alapján

Az oroszok szerint Stephen King művének egy újabb adaptációja (és megint nem egy horrorfilm) bekerült a történelem legjobb 10 adaptációjába.

A rendező pedig ugyanaz, aki a The Shawshank Redemption című filmet készítette - Frank Darabont. Sikerült tökéletesen megragadnia King komplex, misztikus és drámai regényének szellemiségét, és közvetíteni a közönség előtt.

2. "A Gyűrűk Ura", John R. R. Tolkien könyvei alapján

Peter Jackson, aki képes volt karaktereket, cselekményt és ami a legfontosabb, Tolkien halhatatlan alkotásainak szellemét átvinni a képernyőn, elnyerte magának korunk egyik legjobb rendezőjének hírét.

A nézők, akik látták Jackson filmjeit, mielőtt elolvasták volna a Gyűrűk Ura trilógiát, azt mondják, hogy egyáltalán nem bánják meg.

1. "Harry Potter", J.K. Rowling könyvei alapján

A könyvek legjobb filmadaptációinak első helyén - a várakozásoknak megfelelően - a Fiú-Ki-Élett-történet állt. A válaszadók 44% -a nem látja a különbséget Harry Potter történetének megismerése érdekében a filmnézés és a könyvolvasás között, 28% pedig ragaszkodik ahhoz, hogy először megnézzen egy filmet, majd Rowling műveit olvassa el.

És a top 3 legsikertelenebb filmadaptáció a következőket tartalmazta:

  1. Timur Bekmambetov "Éjszakai őrzés" és "Nappali őrség" című dilógiája Szergej Lukjanenko könyvei alapján,
  2. a második helyen a "The Dark Tower" végzett, a Stephen King-ciklus szerint,
  3. de a harmadik - váratlanul - "A hobbit".

Kíváncsi, hogy az oroszok többsége (a válaszadók 63% -a) előbb választana egy könyvet, és csak ezután menne esetleg moziba, hogy megnézze, egyezik-e a könyv hőseiről alkotott elképzelésük a rendező elképzeléseivel.

A nézők több mint 49% -a gyakran vagy nagyon gyakran megtudja, hogy egy filmet egy könyv alapján forgattak, csak miután megnézte a film adaptációját.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet