itthon Városok és országok A tíz legnagyobb ország, amely soha nem harcolt más országokkal

A tíz legnagyobb ország, amely soha nem harcolt más országokkal

A legtöbb ország továbbra is növeli katonai költségvetését, és egyre kifinomultabb fegyvereket állít elő. Néhány ország azonban nem hajlandó részt venni ezen a versenyen. A 10 legnagyobb békeszerető ország, amely felhagyott a katonai konfliktusokkal más országokkal - a mi értékelésünk szerint.

10. Izland

cmovepajEgy kis szigetállam megnyitja a világ legharcatlanabb országainak listáját. És bár története több mint egy évezredre nyúlik vissza, a közelmúltban - 1944-ben - függetlenségre tett szert.

Azóta Izlandon nincs állandó hadsereg, haditengerészet vagy légierő. A legtöbb, amit az izlandiak megengedhetnek magának, az a militarizált parti őrség, amely felelős az ország védelméért, sőt néha békefenntartókat is elküld a világkonfliktusokig.

Független állam története során Izland soha nem vett részt teljes körű háborúban, soha nem támadt be egy másik állam területére. Sőt, az izlandi alkotmányban egyáltalán nincs cikk arról, hogy hadat üzentsenek egy másik államnak.

És még azok a "tőkeháborúk" is, amikor Izland harcolt a halászati ​​övezet kibővítésének jogáért, valójában globális szinten apró félkatonai kereskedelmi konfliktusok voltak. A háborúk teljes időtartamának maximális veszteségeit izlandi és brit hajók vágták egymáshoz a vonóhálókat és mintegy 55 kosot. Mindhárom "háború" alatt egyetlen emberi áldozat sem volt. Ma Izland - a világ legbiztonságosabb országa.

9. Málta

4wslxryrA szigetországot, amelyen Málta állama található, a Földközi-tenger meleg vize mossa. Ez a föld sok éven át stratégiai jelentőségű volt, mivel az Európa, Afrika és Ázsia közötti tengeri útvonalak közepén feküdt. Az évszázadok során a szigetek kézről kézre jártak, míg a 19. század elején Nagy-Britannia átvette a hatalmat.

Azóta Málta 1964-ig "a királynő protektorátusa alatt állt", amikor sikerült függetlenséget szereznie. És 1974-ben a málták képesek voltak valódi semlegességre jutni azzal, hogy az összes brit támaszpontot eltávolították területükről.

Nem meglepő, hogy ilyen történelemmel (és a kis népességet és az apró területet is figyelembe véve) a málták egyáltalán nem akarnak harcolni. Légierőik pedig elsősorban a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, a bevándorlók és orvvadászok elleni harcban vesznek részt, és a tengeren is segítenek a mentési műveletek végrehajtásában.

8. Palau

md0rwfmsA Csendes-óceánon elveszett apró szigetország még 1994-ben önállóvá vált. Négy évvel a dátum után a Szenátus úgy döntött, hogy az államot offshore pénzügyi központtá alakítja, amelyben mind a mai napig megmaradt.

A kereskedelmi ügyek mellett a palauaiak a környezettel is törődnek, például a világon elsőként hoztak létre menedéket a cápák számára, megtiltva kereskedelmi elfogását e kis államhoz tartozó vizeken, emellett számos intézkedést hoztak vízkészleteik védelme érdekében.

Megalakulása óta a Palau nem harcolt senkivel, és még nem mutatott ilyen vágyat. A palauani fegyveres erők pedig tengerészeti bűnüldöző szervezetek, csak két járőrhajóval.

7. Csehország és Szlovákia

xmsdzcq5Bevalljuk, itt kicsit megcsaltunk, és visszaszámlálásnak 1993. január 1-jei dátumot vettük fel.Ekkor a volt Csehszlovákia két országra oszlott - Csehországra és Szlovákiára. A bársonyos forradalmat követte a bársonyos válás. És bár mindkét ország polgára sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az első világháború után született országa megszűnt, de általában azóta is jól élnek.

Mindkét ország az Európai Unió tagjává vált (és Szlovákia még az euróra is átállt), gazdaságuk stabil, és senkivel sem akarnak harcolni. Bár mindkét ország rendelkezik hadsereggel, és rendszeresen küldik katonáikat, hogy vegyenek részt békefenntartó kezdeményezésekben.

6. Seychelle-szigetek

jooyg0ymEz egy szigetcsoport az afrikai kontinens keleti partjainál. Ebbe a csoportba 115 sziget tartozik, és csak kettő lakott. A Seychelle Köztársaság 1976-ban elnyerte a függetlenséget, és azóta nem vett részt más országokkal folytatott katonai konfliktusokban (bár rengeteg belső konfliktusa volt - a szomszédos államok nem haboztak zsoldosok osztagjait küldeni, hogy befolyásolják a politikai erők egyensúlyát az országban).

Most a fiatal szigetországot jobban aggasztja a kalózkodás problémája. Seychelle-szigetek évente elveszíti GDP-jének 4% -át a szomáliai halászok és zsoldosok orvvadászata miatt.

5. Vatikán

0r4xulbmA jelenlegi formájában a Vatikán legkisebb állama 1929-ben született és azóta semleges. Igaz, mivel területe minden oldalról Olaszországgal határos, az olasz fegyveres erők oltalma alá tartozik, annak ellenére, hogy nem volt hivatalos védelmi megállapodás.

A pápai államnak nincsenek saját fegyveres erői, bár létezik az úgynevezett "svájci gárda" - egy kis katonai egység, amely felelős a pápa és az állam néhány lakosának személyes biztonságáért. Az őrök száma jelenleg körülbelül 150 fő. A soraikba kerülni nem olyan egyszerű:

 • az őrök biztosan férfiak
 • katolikusok,
 • nőtlen
 • kifogástalan viselkedés (ráadásul dokumentált),
 • 19 és 30 év közötti,
 • és legalább 175 cm magasságú.

4. Vanuatu

rtmcr4lcEz a kis szigetország a Csendes-óceán meleg vizében található. A turisták elsősorban gyönyörű strandjairól és általános nyugodt üdülőhelyi hangulatáról ismerik. Nehéz elképzelni, hogy bárki merné elhagyni ezeket a mennyei helyeket, hogy részt vegyen az ellenségeskedésekben. Tehát a Vanuatans nem akarja.

Hosszú évek óta Vanuatu rendkívül békés ország. Igaz, a második világháború alatt az amerikai katonai bázisok az állam területén helyezkedtek el, de a szigetek egyikét sem támadták meg közvetlenül. Az utolsó katonai konfliktus, amelyben Vanuatu részt vett, a kókuszdiói polgárháború volt, amely 1980-ban csak néhány hétig tartott és Vanuatu függetlenségének kihirdetéséhez vezetett.

3. Costa Rica

t02j313aMeglepő módon azoknak az országoknak a listája, amelyek nem harcoltak másokkal, Közép-Amerika egyik államát tartalmazza, amelyet soha nem különböztettek meg nyugodt beállítottsággal. De a Costa Rica-i lakosok annyira nem szeretik az erőszakot, hogy az ország alkotmányában kifejezetten tiltották az állandó hadsereg felállítását. Az ENSZ-t annyira lenyűgözte az ország békevágya, hogy még a Béke Egyetemet is megalapította Ciudad Colonban.

Igaz, a gonosz nyelvek azt állítják, hogy valójában nem az ország különleges békessége az oka, hanem az Egyesült Államok protektorátusa. Miért költsön pénzt csapatokra, amikor a nagy testvér mindig készen áll segíteni?

Az utolsó katonai konfliktus, amelyben a Costa Ricas lakói részt vettek, a múlt század közepén volt. Ezután a polgárháború körülbelül 2000 ember életét követelte.

2. Liechtenstein

t0ihkbshA liechtensteini békét olyan komolyan veszik, hogy ennek az országnak a polgárai úgy döntöttek, hogy egyáltalán nincs hadseregük, és hazaküldték katonáikat. Ez 1868-ban történt, és az indoklás a fegyveres erők költsége volt (a bankár állam úgy döntött, hogy nem költ pénzt szablyacsörgésre).

Azóta Liechtenstein soha nem vett részt az ellenségeskedésekben. Még akkor is, ha más országok közötti csaták ennek a kis államnak a határai közvetlen közelében zajlottak - mint az első és a második világháború idején.

1. Svájc

n0mrs3zoSvájc 1815 óta semleges volt. És bár két világháború tombolt közvetlenül ennek a kis államnak a határain, Svájc nem küldött csapatokat sehova.

Az utolsó katonai konfliktus, amelyben a svájci hadsereg részt vett, a 19. század közepén zajló sonderburgi polgárháború volt, amelyet a katolikus és a protestáns lakosság közötti ellentmondások okoztak. A mai normák szerint az ellenségeskedés és a veszteségek mértéke a csapatok között nagyon csekély volt (kevesebb mint 150 ember halt meg, körülbelül 500 megsebesült).

"Ha békét akarsz, készülj a háborúra." A svájciak minden békességük ellenére szívükbe vették ezt a mondást. Az országban az egyik legmagasabb a fegyvertulajdonosok száma, és nem Európában, hanem az egész világon. Ha hiszed, ha nem, Svájcban most körülbelül 2-3 millió fegyver van forgalomban. Ez azt jelenti, hogy minden 100 lakosra 29 darab jár! Ezzel a mutatóval Svájc csak az Egyesült Államok és Jemen mögött áll.

És ha a fegyverek számához hozzáadjuk a hadseregben való szolgálat kötelezettségét minden olyan férfihez, aki belépett a huzatkorba (a nők megtagadhatják), akkor nyilvánvalóvá válik, hogy Svájc nem adja fel ilyen könnyen semlegességét.

9 MEGJEGYZÉSEK

 1. a svájciak a 15. században harcoltak az osztrákokkal, Liechtenstein is részt vett a háborúkban. Málta - háború Napóleonnal

 2. Most Svájcban vannak azok, akik felbujtják a harmadik világháborút, a skizofrén betegek remélik, hogy bunkerekben kiülnek az Alpokba, de nem fognak működni.

 3. Elfelejtette, hogy Szlovákia Németország szövetségese volt, és harcolt a Szovjetunió ellen? Csehország fegyvereket gyártott a Wehrmacht számára a háború során, amely megölte katonáinkat?

  • Nos, akkor a Harmadik Birodalom protektorátusai voltak, de itt FÜGGETLEN államként értendő.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet