itthon Természet A top 10 vak állat, amely látás nélkül

A top 10 vak állat, amely látás nélkül

Az, hogy egy személy látás nélkül marad, tragédia. De vannak olyan élőlények, amelyeknek soha nem voltak látásszerveik, vagy amelyek az evolúció során már nem számítottak rájuk. Bemutatkozom top 10 vak állatamelyek látás nélkül megteszik.

10. A Dalai-hegy vak gyíkja (Dibamus Dalaiensis)

Dalai-hegyi vak gyík

2011-ben egy új, láb nélküli féregszerű gyíkfajt fedeztek fel Kambodzsában, és mint a neve is mutatja, teljesen vak.

Ezeknek az érdekes állatoknak külső füle van, és nemtől függően lehetnek kis kiemelkedések, ahol a lábuk általában található.

A kambodzsai vak láb nélküli gyíknak úgy alakult ki, hogy nincs szüksége szemre, mivel szinte egész életében a földbe ás. Ami a szemet illeti, az egyik kutató szerint "Ezek az adaptációk csak energiapazarlás, amikor földalatti alagutakon haladsz."

9. Brazil vak haracid (Stygichthys Typhlops)

Brazil vak haracid

A brazil Minas Gerais állam barlangjaiban olyan halak élnek, amelyeknek nincs szükségük szemre vagy pigmentációra. Ezek a 4,6 cm nagyságú kis lények viszonylag eldugva élnek barlangtavaikban. Nincs reakciójuk a fényre, és nincsenek látható látószerveik.

A brazil vak öngyilkosság egy 25 km hosszú víztartóba szorítkozik, és élőhely-veszteség fenyegeti a helyi talajvízszint csökkenése miatt.

8. Eiselt féreg (Atretochoana eiselti)

Féreg Eiselt

Bár ez a szem nélküli lény kígyónak tűnik (és obszcénebb nevek, például a "memberaconda" találkoznak az interneten), valójában a vízi tüdő nélküli szalamandra közeli rokona.

Az Amazon-medencében élő láb nélküli kétéltű sokkolta a legtöbb tudóst, mivel szem és tüdő nélkül is képes élni. Koponyájában pedig olyan izmok vannak, amelyek nem jellemzőek egyetlen élő szervezetre sem.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy többet megtudjanak erről a ritka leletről, mivel Eiselt férgeit alig vizsgálták.

7. Texas vak szalamandra (Eurycea rathbuni)

Texas vak szalamandra

Miután hosszú éveket élt a felszín alatti vizekben, a texasi vak szalamandra úgy döntött, hogy a szem felesleges luxus, és odáig fejlődött, hogy már nincs szüksége rájuk, vékony és színtelen bőr alá bújva.

Ez az állat érintéssel fogja el zsákmányát (csigák, rákok és más gerinctelenek), és szag alapján szaporodás céljából partnereket talál.

6. Kauai barlang farkaspók (Adelocosa Anops)

Kauai-barlang Farkaspók

Egy másik állat, amelynek nincs szeme, a vak farkaspók, amely csak néhány barlangban él, a hawaii Kauai-szigeten. A farkaspókok számára viszonylag kicsi, és csak 20 mm hosszú.

A félelmetes név ellenére a barlangfarkas pókok teljesen ártalmatlanok az emberre, és szinte kizárólag az élőhelyükön található kis amfipódákat zsákmányolják.

5. Széles szájú Sátán (Satan eurystomus)

Széles szájú Sátán

Ez egy ritka édesvízi harcsafaj, amely Texasban őshonos és a Sátán nemzetség egyetlen tagja.Jelenleg csak öt artézi kútban található San Antonio-ban és környékén.

A sátáni halaknak nincs pigmentációjuk, és kívülről nem látszanak szemük. Valamikor azonban látásszerveik is voltak, de valószínűleg az evolúció eredményeként tűntek el. A szem maradványai hihetetlenül csökkentek, gyakorlatilag nincsenek nyomai a retinának vagy a lencsének, és az optikai traktus, bár jelen van, nem éri el az agyat.

4. Európai Proteus (Proteus Anguinus)

Európai proteus

Halvány rózsaszín, farkú, könnyen elviseli a 10 fokos vízhőmérsékletet - így jelenik meg előttünk az Európai Proteus, ő is "emberi hal" - a színek és az emberi test színének hasonlósága miatt.

A listán szereplő többi fajtól eltérően a proteáknak vannak szemei, de teljesen el vannak rejtve a bőr alatt, és nem látnak fényt. Ezek az állatok a szaglásukat és a hallásérzéküket használják a sötétben való navigáláshoz.

Az európai proteázok mindig vízben élnek, ami a kétéltűek számára szokatlan, és kizárólag a Balkán-félsziget nyugati részén található hideg földalatti tavakban és patakokban találhatók, ahol nagyon hosszú (69 és 100 év közötti) életüket töltik, táplálkoznak, pihennek és tenyésznek a víz alatt.

3. Csillag orrú vagy csillag orrú (Condylura cristata)

Csillag orr

Csillagorrú az egyik a bolygó legszokatlanabb állatai... A vakondcsaládnak ez a tagja nem engedi, hogy a vakság megzavarja egészséges étrendjét. Az állat a pofa húsos növedékeit használja fel a környezetének felfedezéséhez és a sötétben való eligazodáshoz. Ennek a szervnek a szerkezetében, amely idegen megjelenést kölcsönöz a csillag orrának, több mint 100 000 idegvégződés található.

Ezek a növekedések másodpercenként 13 különböző tárgyat tudnak megcélozni, lehetővé téve a csillag orrának, hogy gyorsan felvegye bármilyen snacket, amellyel találkozik.

Egyébként a csillag-orrnak vannak szemei, és nem is vannak elrejtve a bőr alatt. Csak nagyon kicsik.

2. Hydra

Hydra

A medúza miniatűr rokonainak, akiket hidra néven ismernek, nincs szükségük szemre az élethez, és elméletileg halhatatlannak is tekinthetők csodálatos regenerálódási képességük miatt.

A tudósok eleinte értetlenkedtek, hogy a faj hogyan találhat módot a látás nélküli megvilágításra, de később kiderült, hogy a hidrák csápjaik hegyénél fényérzékeny fehérje van.

1. Szem nélküli, troglobit rák (Palaemonias ganteri)

Szem nélküli, troglobit rák

Azokat a legfontosabb állatokat, akiknek nincs szükségük látásra, a garnélarák vezeti, akik Kentucky barlangjaiban éltek. Mivel az ilyen "lakásokban" kevés a fény, a Palaemonias ganteri faj szem nélkül és pigment nélküli héjjal fejlődött, ami ezeket a lényeket szinte teljesen átlátszóvá teszi.

A szem nélküli garnélarák nagyon barátságtalan környezetben marad fenn a barlangba a talajvíz mozgása miatt bekerülő üledék miatt. Ezekben az üledékekben megtalálják ételeiket - protozoonákat, gombákat, algákat és egyéb szerves anyagokat.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet