itthon Pénzügy Milliónkénti befektetés: 7 magyarázat az 1 milliótól származó betéti kamatokra ...

Millió befektetés: 7 magyarázat a betétek kamataira 1 millió rubeltől

Az Állami Duma harmadik és egyben utolsó olvasatban új törvényt fogadott el, amely az egymillió rubel feletti betétek után kamatozó magánszemélyek jövedelmét megadóztatja, és amelyet a Föderációs Tanács jóváhagyott. És eláruljuk, hogyan alakul ez az oroszok számára, akik legalább 1 millió rubel betétet tartanak az egyik bankban.

És hogy ezek a magyarázatok ne csak hasznosak legyenek, hanem könnyedén is érzékelhetők legyenek, kérdések és válaszok formájában felépítettük őket.

Ki lesz köteles fizetni?

A betétek és kötvények kamatjövedelmének adóját mindenki fizeti, akinek összességében különböző bankokban vannak betétei és egyenlegei 1 millió rubeltől és még tovább... De van egy fontos árnyalat: az adót csak a Központi Bank (az adóidőszak első napján) 1 millió rubeltől számított jövedelmét meghaladó összegének vetik ki.

Most a Bank of Russia alapkamatának nagysága 6%. Ha a jövő évben változatlan marad, akkor az adót a 60 ezer rubel feletti kamatjövedelemre vetik ki.

Ha az adót már holnap bevezették volna, akkor 62,5 ezer rubel jövedelemből vették volna, mivel a jegybank januári irányadó kamatlába 6,25% volt.

Felhívjuk figyelmét, hogy az újítás csak a betétekre vonatkozó kamatokat érinti, magukat a betéteket nem.

Sőt, az összes orosz banknak, a legkisebbtől a legnagyobbig, köteles értesíteni az adószolgálatot az egyes ügyfeleknek fizetett kamatokról. Kivéve azokat, akiket nem érint a betéti kamatokra vonatkozó új adó.

Kiket nem érint az újítás?

1vlyud4m

Nem lesz kivétel a nyugdíjasok vagy a lakosság más kategóriái tekintetében. Ahogy azonban Mihail Mishustin miniszterelnök kifejtette, az új az adó nem vonatkozik az évi 1% alatti kamatlábú rubelbetétekrevalamint letéti számlák. Így az állampolgárok keresleti betéteinek és fizetési számláinak nagy része kikerül az "adócsapásból".

Ha valaki külföldi pénznemben kapott betétből származó jövedelmet kapott, azt az adó kiszámításához az Orosz Föderáció pénznemére váltják át. Ebben az esetben a jegybank árfolyama a jövedelem beérkezésének dátumától függ.

A kötvényjövedelmet is megadóztatják?

Igen. Ha korábban (és 2020 végéig) nem vették figyelembe az adóalap kiszámításakor a vállalati, önkormányzati kötvények, a Pénzügyminisztérium eurókötvényeit és a szövetségi kölcsönkötvényeket, akkor az új évtől az orosz kibocsátók állampapírjainak és vállalati értékpapírjainak tulajdonosai kiegyenlítődnek az adóterhelés tekintetében, amely 13 %.

Mikor kezdik meg az 1 millió rubel feletti betétek után fizetendő kamat adóztatását?

Az új törvény életbe lép 2021 elejétől... Ezért ne aggódjon a 2020-ban felhalmozott kamatok miatt, azokat nem fogják megadóztatni.

És mivel az "egymillió adót" a legkorábban 2021. január 1-jén kapott kamatjövedelmekből fogják kiszámítani, akkor először ezt a legkorábban a következő - 2022-es - adószakaszt veszik figyelembe.

Adót kell fizetnem, ha már van érvényes betéti szerződésem?

o0jmn313

Igen, megteszik, de csak a 2021. évi következő év január 1-jétől felhalmozott kamatokat figyelembe véve.

Szükséges lesz-e önállóan értesíteni az adóhivatalt a betétem után kapott kamatról?

Nem, az orosz bankok betéteseinek erre nincs szükségük. Ez a felelősség Oroszország hitel- és pénzügyi intézményeit terheli.

A bankok számára ez egy új jelentési forma, amely megköveteli egy automatizált rendszer létrehozását a szükséges adatok előkészítéséhez és az adóhatósághoz történő elküldéséhez. Korábban a hitelintézetek nem értesítették az adóhatóságot a betétek után felhalmozott kamatokról.

Érdemes felosztani a betéteket, hogy ne vegyenek tőlem adót?

A szakértőknek még nincs határozott válaszuk a rokonok számára történő betétnyitásról. Az új törvényben egyelőre nincs utalás arra, hogy az adóalap kiszámításakor figyelembe kellene venni a rokonok vagy családtagok hozzájárulásait. Ezért lehetséges, hogy egy nagy betét több kisebbre történő felosztása, a családtagok (köztük egy már 14 éves fiú vagy lány) bevonásával is van értelme.

De abban a kérdésben, hogy érdemes-e felosztani az ugyanazon egyén számára nyitott betéteket, a pénzügyi szakértők egyetértenek. Nem, nem szabad ezt tennie. Végül is az orosz hatóságok azt tervezik, hogy nyomon követik az adott betétes betéteinek összegét a különböző banki szervezeteknél.

Példa a bankbetétekből származó jövedelem új adójának kiszámítására 1 millió rubeltől

f4oqc521Vegyünk egy olyan helyzetet, amikor a Központi Bank irányadó kamatlába 2021 elején 6%, és van tőkés betéte az egyik orosz bankban, 1,1 millió rubelért, évi 5% -os kamatlábbal, a betét nem pótolható.

Az éves hozam 56 278 rubel lesz a betéthozam-kalkulátor szerint. Ez azt jelenti, hogy ez a hozzájárulás nem tartozik az új adó hatálya alá.

Ha valamivel nagyobb betétet veszünk - 1,5 millió rubelt, akkor az évre kamatot kell fizetni 76 763 rubel összegben.

A 16 743 rubelt (76 743 rubelt, mínusz 60 000 rubelt) már 13% -kal megadóztatják. 2176 rubelt kell fizetnie.

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet