itthon Kedvencek USA elnökválasztása 2020

USA elnökválasztása 2020

Négyévente az amerikaiak elmennek szavazni, hogy új elnökre szavazzanak, és a következőre 2020. november 3-án tartandó amerikai választások, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökének megválasztásának időpontja.

A 2017 januárja óta kormányzó Donald Trump botrányos és ellentmondásos személyisége miatt azonban sok szakértő fontosabbnak tartja a 2020-as elnökválasztást, mint a korábbiak.

Ráadásul ebben az évben szokatlanul sok demokratikus jelölt van az Egyesült Államok elnöki posztjára, köztük rekordszámú nő.

Olvassa el még: Az amerikai elnökjelöltek értékelése.

Ebben az áttekintésben azt fogjuk megvizsgálni, hogyan, ki és mikor indul az Egyesült Államok elnöki posztján. És azt is, hogy ki nem fogja ezt megtenni (de ez nem biztos).

Ki vehet részt jelöltként az Egyesült Államok elnökének megválasztásában

Az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázókra vonatkozó követelményekBármely amerikai regisztrálhat a Fehér Ház vezetői posztjára. Ehhez három fő feltételnek kell megfelelnie:

 1. születésükkor amerikai állampolgársággal rendelkeznek;
 2. életkor 35 évtől;
 3. legalább 14 éve él az Egyesült Államokban.

Mi lesz a választások előtt?

ElsődlegesekMost az elnöki posztért versenyezni akaró amerikai politikusok országszerte az elsődleges választásokra ("elsődlegességekre") készülnek. Hagyományosan február elejétől júniusig tartanak minden államban. Ez egy teljes értékű szavazás, amelynek eredményei nagyban befolyásolhatják egyik vagy másik jelölt álláspontját és választási kampányát.

A jelöltek fő feladata a győzelem azokban az államokban, ahol az előválasztások zajlanak először. Ez nagyobb politikai súlyt ad a nevüknek.

Az előválasztások célja annak megakadályozása, hogy az azonos pártból érkező jelöltek egy nagyobb választáson szavazatokat szerezzenek egymástól. Ennek megfelelően az előválasztások eredményei szerint minden pártból egy jelöltet választanak ki.

Ugyanakkor a vesztes jelöltek 2020-ban továbbra is képesek lesznek választani az Egyesült Államokban, de pártok támogatása nélkül.

Miután a pártok döntöttek a fő favoritokról, megkezdődik a harmadik szakasz, amelynek során a jelöltek a szavazókért kampányolva körbeutazzák az országot, és televíziós vitákat tartanak.

Minket választanak, minket választanak

Hogy áll az elnökválasztás az Egyesült ÁllamokbanAz Egyesült Államokban kétlépcsős választási rendszer működik, amelynek segítségével meghatározzák, hogy az elkövetkező 4 évben kit neveznek "elnök úrnak".

 1. Amikor az egyes államok lakói elmennek szavazni, és a választott elnökre és alelnökre szavaznak („tandemben mennek”), a jelöltek nem kapják meg közvetlenül a szavazataikat.Végül is a második szakasz a választási kollégium szavazása.
 2. Minden államnak (csakúgy, mint Washington DC-nek) van egy bizonyos számú választói szavazata. Ez a kongresszusban az állam képviselőinek számától függ. Kaliforniában van a legtöbb választópolgár (55).

Szavazásuk napján (egy hónappal az általános választási nap után) az elektorok az állam fővárosában találkoznak, hacsak más szavazási helyet nem határoznak meg, és az Egyesült Államok elnökének tényleges választását tartják.

Ha mind az 50 államot és 3 szavazatot Washingtonból vesszük, akkor a választói szavazatok teljes száma 538, ami azt jelenti, hogy a jelöltnek legalább 270 szavazatot kell gyűjtenie a győzelemhez.

A választópolgárok általában az államukban a legtöbb szavazatot elért jelöltre szavaznak. Ugyanakkor az ország szövetségi törvényében nincsenek olyan rendelkezések, amelyek köteleznék a választókat arra, hogy pontosan úgy szavazzanak, ahogyan szavazóik akarják.

Ha sorsolás van, akkor mindent a képviselő-testület szavazási eredményei döntenek. A nyertesnek 26 állam képviselőitől kell szavazatot kapnia.

Az USA választási napja, 2020: egy kis történelem

2020 amerikai választási napAz Egyesült Államok 2020-as elnöki posztjának általános szavazási napja november 3-ra esik. Ezt a napot nem véletlenül választották. November 3-a a hónap első keddje és egyben munkanap, amely teljes mértékben megfelel az 1845-ben megalapozott elveknek.

"Miért felel meg az Egyesült Államokban a választások egyetlen napja ennek a két kritériumnak?" - kérdezheti egy kíváncsi olvasó. Mert a 19. században a földművesek tették ki Amerika lakosságának többségét. A szavazáshoz el kellett menniük a szavazóhelyiségekbe, sok időt töltöttek az úton. Kevesen akarták ezt megtenni a szabadnapon, ráadásul vasárnap az istenfélő emberek templomba mentek. Ha hétfőn indulsz útnak, akkor kedden csak eljuthatsz az úticélodhoz.

Novembert pedig azért választották, mert ekkor már véget ért az aratás, és a súlyos hideg még nem jött el.

Fő pártok

Az Egyesült Államok republikánus és demokratikus pártjaiAz Egyesült Államokban csak két fő párt van: a demokraták (liberális, balközép párt) és a republikánusok (konzervatív, jobbközép párt).

Néha más „kívüli” jelöltek vesznek részt, akár a Libertarian Pártból, akár a Zöld Pártból.

Amerikában azonban a politikai hagyomány nagyon erős, és a nem demokrata vagy republikánus jelölteket nem tekintik komoly versenytársnak.

A GOP legfontosabb jelöltje: Donald Trump

GOP-jelölt: Donald Trump

Az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke. Készen áll arra, hogy az Egyesült Államok történelmének első elnökévé váljon, aki a képviselőház felelősségre vonása előtt áll, majd újraválasztják.

Kulcs demokratikus jelölt: Joe Biden

Demokrata jelölt: Joe Biden

Augusztus 17-20., Hétfőtől szerdáig az Egyesült Államok Demokrata Pártjának képviselői országos konferenciát tartanak, amelyet videó formátumban tartanak a koronavírus veszélye miatt.

Joe Bidenet választották az elnöki verseny demokratikus szóvivőjévé. Biden győzelme esetén Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz alelnök. Az Egyesült Államok történelmében egyetlen fekete amerikai nő sem játszott második hegedűt a Fehér Házban. De a fekete választópolgárok, különösen a fekete nők, a Demokrata Párt oszlopai és kulcsszerepet játszottak Biden győzelmében az előválasztásokon.

A Demokrata Párt virtuális találkozóján Biden számos korábbi ellenzője (köztük a minnesotai szenátor Amy Klobuchar és Piana Battigieg indián polgármester) jelentkezett jelöltségének jóváhagyásával.

A jövő héten virtuális republikánus jelölési ünnepségre kerül sor. Ott üdvözlő beszédet mond az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump.

Joe Biden - idegenek között

De a demokraták nem egyedül dicsérő énekeket énekelnek jelöltjüknek. Néhány prominens republikánus Joseph Bidenet szeretné az Egyesült Államok elnökeként látni.

Tehát a jelöltségét a republikánus Colin Powell támogatta, aki 2001 és 2005 között George W. Bush vezetésével államtitkárként dolgozott. Különösen Powell reméli, hogy Biden különös figyelmet fordít a katonaság érdekeire.

Colin Powell mellett a republikánus John Keysick, Ohio volt kormányzója politikai szimpátiáját jelentette be Bidennek.

Ki vezeti Biden központját?

Bernie SandersDonald Trump jelenlegi amerikai vezető szerint Joe Biden kampányközpontját valójában Bernie Sanders 78 éves szenátor irányítja. Trump ezt a véleményét augusztus 18-án, a támogatóinak mondott beszéd során fejezte ki.

Azt is hozzátette, hogy Biden a baloldali radikálisok által irányított báb lett, ami miatt a Demokrata Párt politikai menetrendje balra tolódott.

„Bernie Sanders beszédében sok olyan ötletet fogalmazott meg, amelyet néhány évvel ezelőtt radikálisnak tekintettek. Most a mainstream. Bernie Sanders volt az, mivel Joe maga sem tudja, hol van már. De még ha tudta is, annyira balra vitték, hogy hazánk már nem lesz az az állam, amelyet ismerünk ”, Trump mondta.

Miért különböznek annyira a 2020-as amerikai elnökválasztások 2016-tól

Hillary Clinton számos közvélemény-kutatást vezetett a 2016-os választási ciklus alatt, és bár az országos közvélemény-kutatások meglehetősen pontosak voltak, a kép torz volt, amikor a népszavazásról volt szó.

Tehát ki hibáztathatja a demokratákat, ha nem hiszik, hogy a legújabb közvélemény-kutatások szerint Biden országosan és kulcsfontosságú államokban vezet vezet?

Számos oka van annak, hogy 2020 nem 2016:

 1. Úgy tűnik, Trump jóváhagyási plafonja kevesebb, mint 50%, az augusztusban végzett közvélemény-kutatások alapján 41–46% -os besorolást kapott.

 1. A harmadik felek szavazatainak aránya valószínűleg alacsonyabb: 2016-ban a szavazók hozzávetőlegesen 6% -a szavazott harmadik fél jelöltjeire, ami 1996 óta a legmagasabb. Ez segített Trumpnak megnyerni a Választási Főiskolát. De az ősszel harmadik fél jelöltjeire szavazók aránya valószínűleg több okból is alacsonyabb lesz, többek között:

 • Biden szorosan együttműködik a vermonti Bernie Sanders szenátorral, és Sandersszel jobb viszonyban van, mint Clinton.
 • A harmadik fél jelöltjei ezúttal kevésbé láthatóak, és kevesebb figyelmet kapnak, mint 2016-ban.
 • Ami talán a legfontosabb: senki sem becsüli alá Trump esélyeit, ahogyan egyesek tették 2016-ban. A demokraták sokkal egyértelműbb, valósabb és sürgetőbb fenyegetésként tekintenek rá, amely jól nyerheti az újraválasztást.
 1. Az emberek jobban szeretik Bidenet, mint Hillary Clintont: Trump és Clinton voltak az amerikai történelem két legkedvetlenebb elnökjelöltje.

Jelölt értékelések

Látni fogjuk, hogy Hillary Clinton harcol Donald Trump ellen?

Hillary Clinton vs Donald TrumpAmi Trump 2016-os fő fenyegetését - az eszeveszett demokrata Hillary Clintont - a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy nem tervezi az elnöki versenybe való belépést, de óriási nyomás nehezedik rá, hogy rábírja a tervek megváltoztatására.

"Ahogy mondom - soha, soha, soha ne mondd soha"- mondta Clinton.

Mikor áll pontosan szembe Trump 46-os amerikai elnökjelöltjeivel?

Augusztus 17. és 20. között tartották a Demokratikus Nemzeti Konventet, amelyen Joe Bidenet nevezték ki demokrata jelöltnek.

A republikánus egyezményre később, augusztus 24-től augusztus 27-ig kerül sor. Technikailag Trump elnök még nem a GOP hivatalos jelöltje, amíg ki nem jelentették az egyezményen.

Ezt követően négy megbeszélésre számíthatunk, amikor Donald Trump és Mike Pence alelnök lép színpadra demokratikus ellenfeleik mellett.

Mi történik az elnöki verseny győztesének kihirdetése után?

A 2020-as amerikai választások eredményhirdetése után rövid átmeneti időszak kezdődik, amelynek során a Fehér Ház új vezetője kiválaszthatja a kormány tagjait, és kidolgozhatja a további cselekvési tervet.

Januárban esküt tesznek az új elnöknek az avatásnak nevezett eseményen.

A kongresszusi ceremónia után az elnök visszatér a Fehér Házba, hogy megkezdje négyéves hivatali idejét.

Utolsó hír

Szólj hozzá

Írja be a megjegyzését
Kérem írja be a nevét

itop-hu.polrestrojakpus.com

Technika

Sport

Természet